IVY Changeagents

Freitag

IVY Changeagents
Freitag

FREITAG  | Markus & Daniel Freitag

Schermafbeelding 2018-04-02 om 14.30.04.png

 

 

De twee broers Markus en Daniel Freitag zochten in 1993 naar een tas die niet alleen sterk genoeg was om hun creatieve werk in te vervoeren maar ook waterdicht zou zijn. Hun appartement gelegen aan een drukke weg heeft gezorgd voor de nodige inspiratie voor de uiteindelijke tas die de broers nu al een poos succesvol produceren. De trucks met hun fel gekleurde zijlen is uiteindelijk de basis voor deze tas geworden.   

De tassen worden ontworpen vanuit gigantische dekzijlen van vrachtwagen, hierdoor zijn de tassen allemaal uniek omdat zij ieder van een anders deel van het zijl gemaakt zijn. Door het dikke zijl en de hierdoor goede weer bestendigheid zijn de tassen onder fietsers zeer populair. Nu na een paar jaar zijn er meer dan 80 modellen ontwikkeld. Het hoofdkantoor van Freitag is gevestigd in Nœrd industrie complex, dit ligt in Zurich-Oerlikon, dit is dan ook meteen de plek waar de vrachtwagen dekzijlen uit elkaar worden gehaald en vervolgens gewassen en klaargestoomd worden voor het nieuwe leven wat hun ingeblazen zal worden als tas. 

 

 

1 Frei.jpg
Frei 2.jpg
Freit 3.jpg
Frei 4.jpg
freit 6.jpg

Hierboven zie je het verloop van de productie van de Freitag tas. Het begint allemaal bij het spotten van vrachtwagens. Hoewel er een grote afval productie is van deze zeilen zijn ze best lastig te vinden. De werknemers in de fabriek moeten altijd iets te doen hebben en het is daarom flink aanpoten voor de vrachtwagenspotters, deze zitten dan ook voornamelijk aan de telefoon om er voor te zorgen dat er uiteindelijk zo'n 460 ton aan zeil geleverd kan worden bij het hoofdkantoor in Zurich. 

Wanneer de producten binnenkomen zijn het gigantische bakbeesten die moeten bevrijd worden van al hun overbodigheden. Zo halen zij eerst alle losse delen eraf zodat er een groot zijl richting de wasserette kan. Hier worden de grote stukken zijn die onderhand al iets kleiner gemaakt zijn gewassen. Het wassen doen zij dagelijks met zo'n 3963 liter regenwater wat zij opvangen en hierdoor blijven er schone grote stukken zijl over waarmee vervolgens gewerkt kan worden. 

Nu is het belangrijk om naast een uniek materiaal ook een uniek ontwerp te hebben anders is het voor de koper naast een mooi verhaal helemaal niet aantrekkelijk om de tas te gebruiken. De tassen worden daarom zorgvuldig ontworpen waarop gelet word dat de tassen praktisch zijn voor onze luxe producten die wij deze tijd graag met ons meenemen zoals tablets, laptoppen en telefoons, maar hierbij ook zeker de trend nauwkeurig in de gaten word gehouden. 

De prototypes en tests worden geproduceerd in de fabriek bij het hoofdkantoor maar het echte produceren van grote oplages vertrouwen zij toe aan partners in om legen landen zoals Zwitserland, Tsjechië, Bulgarije, Frankrijk, Portugal en Tunesie. Zij begrijpen goed hoe er gewerkt moet worden met dit materiaal wat nog dikker is dan leer en dus op bijzondere wijze bewerkt moet worden. Na het afwerken van de tassen worden deze zowel in de winkel als online verkocht. 

Freitag 1.jpg

 

 

F-ABRIC

Naast het inzetten van de zeilen zijn ze broers sinds 2014 ook bezig met een andere grondstof. De stof die zij nu inzetten voor hun producten is een textiel gebaseerd op linnen, hennep en modal die worden geproduceerd in het gebied liggen om het hoofdkantoor en is een robuuste, volledig composteerbare stof die ontwikkeld is met een minimum aan hulpmiddelen. Behalve het knoopje, deze moet je losschroeven maar dan kan de rest van het kledingstuk wanneer je deze niet meer draagt gewoon op de composthoop. 

 

 

 

 

Transport

 

 

Afval

 

 

Recycle