STUDIO JUX | JUDITH LUNDGRENS EN CARLIEN HELMINK

STUDIO JUX | JUDITH LUNDGRENS EN CARLIEN HELMINK

STUDIO JUX | JUDITH LUNDGRENS & CARLIEN HELMINK

Jitske Lundgrens en Carlien Helmink van Studio Jux hebben hun eigen fabriek in Nepal, zo kunnen ze garanderen dat hun kleding op een goede ethisch verantwoorde manier wordt geproduceerd. Ze vinden het belangrijk dat je weet waar je kleding vandaan komt en wie het maakt. Daarom staat er in elk kledingstuk op het label een nummer. Als je dit nummer opzoekt op hun site kun je precies zien wie van de fabrieksmedewerkers jouw kledingstuk in elkaar gezet heeft. Hun motto is dat mode leuk voor iedereen moet zijn; voor de ontwerpers, de medewerkers in de fabriek en de mensen die de kleding dragen. 

 

Tijdens een reis in India viel het oog van founder en designer Jitske Lundgrens van studio JUX op een paarse man. Deze man was door zijn werk in de kledingindustrie paars gekleurd omdat hij de kleding moest verven en dus dag in en uit in een bad met paarse verf moest staan waardoor zijn huid volledig verkleurd was. Dat kleding leuk moet zijn staat voor Jitske voorop en wat zij hier zag was alles behalve leuk, het was vernederend en pijnlijk. In 2008 opent Jitske haar eigen fabriek in Nepal waar zij de kleding van studio JUX laat produceren. Carlien Helmink werkte meer dan een jaar als vrijwilliger tijdens het opzetten van de fabriek in Nepal nu is zij de manager van studio JUX en ook zij heeft zich verbaast over de werkomstandigheden in onze kleding industrie.  Zelf werkende in deze industrie realiseerde ook zij zich dat je niet succesvol kan zijn als je bij draagt aan een zo'n vervuilende productie als die van kleding. 

                                                                                                                       Video: Alvanon's Media Channel

De werkomstandigheden staan bij studio JUX voorop. Het beschikken over een eigen fabriek maakt dat zij hier constant controle op hebben en deze zelf kunnen aanscherpen en onderhouden waar nodig. De werknemers zijn lokaal en met het aanbieden van goed betaald werk zorgt dit kledingmerk  ervoor dat de plaatselijk economie een boost krijgt. 

Door het nauwe contact wat zij onderhouden met hun werknemers in Nepal kunnen zij goed communiceren over de ontwerpen en de kledingstukken die vervolgens in de winkel binnenkomen. Voor aanpassingen gaan zij zorgvuldig te werk en proberen zij de transport zo laag mogelijk te houden. Liever secuur te werk gaan en hierdoor het kledingstuk minder vaak heen en weer te sturen maakt uiteindelijk een groot verschil voor de uitstoot. 

 

studiojux.com