STUDIO JUX | JUDITH LUNDGRENS EN CARLIEN HELMINK

STUDIO JUX | JUDITH LUNDGRENS EN CARLIEN HELMINK

STUDIO JUX | JUDITH LUNDGRENS & CARLIEN HELMINK

Jitske Lundgrens en Carlien Helmink van Studio Jux hebben hun eigen fabriek in Nepal. Zo kunnen ze garanderen dat hun kleding op een goede en ethisch verantwoorde manier wordt geproduceerd. Ze vinden het belangrijk dat je weet waar je kleding vandaan komt en wie het maakt. Daarom is elk kledingstuk gelabeld met een nummer. Als je dit nummer opzoekt op hun site kun je precies zien wie van de fabrieksmedewerkers jouw kledingstuk in elkaar gezet heeft. Hun motto is dat mode leuk voor iedereen moet zijn; voor de ontwerpers, de medewerkers in de fabriek en de mensen die de kleding dragen. 

Video door: Alvanon's Media Channel

Tijdens een reis in India viel het oog van founder en designer Jitske Lundgrens van studio JUX op een paars gekleurde man. Deze man werkte in een verffabriek voor de textielindustrie en stond dag in dag uit in een verfbad. Hierdoor was zijn huid paars gekleurd. Jitske vond dit een vernederend en pijnlijk beeld en besloot dat ze hier zelf verandering in wilde brengen.

In 2008 opent Jitske haar eigen fabriek in Nepal waar zij de kleding van studio JUX laat produceren. Carlien Helmink begon hier ook direct te werken als vrijwilliger en ontwikkelde zich tot manager van de fabriek en Studio JUX. Zei vindt dat je als merk niet succesvol kunt zijn, zolang je bijdraagt aan de vervuiling in plaats van de oplossing.

Een van de problemen in de industrie is dat er geen verantwoordelijkheid wordt genomen door de merken als het gaat om de werkomstandigheden. Dit is mogelijk omdat ze geen eigenaar hier zijn, maar samen met andere merken gebruik maken van eenzelfde fabriek. Studio JUX heeft zelf de mensen die in hun fabriek werken op hun loonlijst staan en zijn verantwoordelijk voor hen. Dit werd bijvoorbeeld schrijnend zichtbaar tijdens de aardbevingen in april 2015. Lees meer over hoe Studio JUX ook daar haar verantwoordelijkheid nam en de community acute hulp gaf in dit artikel.   

Studio JUX is inmiddels naast een merk ook een winkel. Ze hebben een prachtige winkel in Amsterdam en een online shop waar je  'guilt free' kunt shoppen. Hiermee geven ze andere merken die ook bezig zijn met eerlijke productie en duurzame materialen een platform en verkooppunt. 

Foto door:  Willem de Kan

Foto door: Willem de Kan

De werkomstandigheden staan bij studio JUX voorop. Door eigenaar te zijn van hun eigen fabriek hebben ze hier directe controle over. Ze kunnen aanscherpen waar nodig en zijn veel zelf op locatie. De werknemers komen uit de nabije omgeving waardoor ze de community ondersteunen. Door het aanbieden van goed betaald werk heeft de plaatselijk economie een boost gekregen. 

Door het nauwe contact wat zij onderhouden met hun werknemers in Nepal hebben zij meer zicht en controle tijdens het ontwerpproces van hun items. Door het aantal aanpassingen wat nodig is te minimaliseren is er minder transport nodig voor het heen en weer zenden van samples. Doordat ze vaak ook zelf aanwezig zijn in de fabriek hoeven samples vaak niet eens verzonden te worden.