WEARABLE SOLAR | PAULINE VAN DONGEN

WEARABLE SOLAR | PAULINE VAN DONGEN

WEARABLE SOLAR | PAULINE VAN DONGEN

Pauline van Dongen is telkens op zoek naar nieuwe ambachten, dit doet ze door traditionele technieken met technologische innovatie te combineren. Door samen te werken met mensen uit de wetenschap en innovatie weet ze vanuit haar achtergrond als mode ontwerper nieuwe ontwikkelingen een toepassing te geven. Ze stelt in haar projecten 'het bewegende lichaam in de ruimte' centraal. Ze is een van dé namen op het gebied van wearables of wearable technology, maar doet ook veel onderzoek naar stofbewerkingen en -ontwikkelingen. 'Wearable Solar' was het eerste project waarbij Pauline van Dongen de mogelijkheden onderzocht om zonnecellen te integreren in textiel.

Het grootste obstakel was om de zonnepanelen flexibel te maken. Hiervoor hebben ze gekeken naar de overeenkomsten tussen zonnecellen en huidcellen. De zonnepanelen zijn daarom opgebouwd uit gelaagde zonnecellen zoals je dat ook in de huid ziet. Dit wordt ook wel 'biomimicry' genoemd, oftewel het nabootsen van natuurlijke processen. Door de gelaagde zonnecellen ontstaat er een natuurlijke interactie met het zonlicht en wordt het zonnepaneel flexibeler, wat het mogelijk maakt om het in textiel te integreren.

Aan dit project heeft Pauline van Dongen samengewerkt met Christiaan Holland (projectleider Gelderland Valoriseert van de HAN), Gert Jan Jongerden (Zonne-energie expert) en Product Design studenten van de HAN. De eerste twee ontwerpen uit dit onderzoek waren de Wearable Solar Dress en Wearable Solar Coat in 2013. Beiden gemaakt vanuit wol en leer, waarbij de zonnecellen verstopt zijn en tevoorschijn kunnen worden gehaald als de zon schijnt. Ze kunnen voldoende stroom opwekken om in een uur een gemiddelde smartphone tot 50% op te laden.

Wearable Solar | Pauline van Dongen  Flexibele opvouwbare zonnecellen  Foto's: Mike Nicolaassen

Wearable Solar | Pauline van Dongen Flexibele opvouwbare zonnecellen Foto's: Mike Nicolaassen

Wearable-Solar-Coat-PaulinevanDongen.jpeg

Pauline van Dongen is gespecialiseerd in wearable technogoly. Ze is gefascineerd door concepten over verandering, beweging, energie en perceptie. Volgens haar is technology in kleding niet alleen een 'tool', maar kan het ook tot vernieuwende esthetiek leiden.  De toekomst van mode ligt volgens haar in dynamische en interactieve vormen van kleding. Met haar ontwerpen wil ze de taal en expressie van het lichaam versterken door stoffen te ontwikkelen die een actieve rol hebben met het lichaam. Dit zorgt voor een intieme en persoonlijke connectie tussen technologie en de drager. Ze gelooft dat technologie een nieuwe waarde kan geven aan mode. Haar visie is dat ze natuur niet wilt tegenwerken met technologie, maar juist technologie natuurlijk wilt maken.

"Technology is not the starting point of our designs, it is never about ‘technology for technology’s sake’. Our designs begin and end with the body, or even more specifically: a moving body in space."

Kijk voor meer projecten en nieuwe ontwikkelingen in wearable solar op de site:
paulinevandongen.nl

Wearable Solar | Pauline van Dongen Korte film met uitleg over het ontstaan en de obstakels van het project - Film door: Hammond Images

De hoeveelheid energie van de zon die jaarlijks op ons land valt is 50 keer zoveel is als het totale jaarlijkse gebruik aan energie in Nederland. We hoeven dus eigenlijk maar 2 % van deze zonne-energie effectief om te zetten in bruikbare energie. Daarmee is zonne-energie de energiebron met de meeste potentie en daarom het interessants om verder te ontwikkelen. Het vernieuwende aan Wearable Solar is dat je zelf je eigen energiebron wordt. Hiermee wordt er een toekomst geschetst en onderzocht waarin elk kledingstuk energie opwekt en we een deel van onze energievoorziening met ons meedragen. Hierdoor krijgt dit project de functie om nieuwe toepassingen van kleding te onderzoeken waar we naartoe kunnen groeien - een nieuwe mode-industrie te visualiseren.

Door met nieuwe toepassingen van bestaande technologie te werken, kunnen er ook uitkomsten uit een onderzoek komen die de technologie verbeteren. Misschien is de opbouw van de flexibele zonnecellen bijvoorbeeld wel een manier om niet flexibele zonnecellen ook te verbeteren.  

 

Ook is technologie in kleding een manier om extra waarde toe te voegen. Hierdoor kan er een relatie worden aangegaan tussen gebruiker en voorwerp. Ook kan wearable technology ingezet worden om gezondheid te meten, lichaamshouding aan te passen of andere zorgvraagstukken - zoals revalidatie - te verbeteren of op te lossen. Hierdoor is het ook een vorm van social design. Pauline van Dongen houdt zich ook bezig met deze vraagstukken, lees hiervoor bijvoorbeeld dit interview.