TEXTIELFABRIQUE | MAAIKE GOTTSCHAL

TEXTIELFABRIQUE | MAAIKE GOTTSCHAL

TEXTIELFABRIQUE  |  MAAIKE GOTTSCHAL

logotextielfabriquemetrand.jpg

In Rotterdam staat de Textielfabrique. Oprichtster Maaike Gottschal bied hier een groot aanbod aan duurzame opties aan. Van garens tot textiel met kleur of nog helemaal puur. Alles wat er geleerd en verkocht word staat in het teken van duurzaamheid. Hiermee maakt ze de stof en verfproductie heel lokaal, hier in Nederland, wat niet veel meer gebeurd. Dit komt vooral omdat stoffen in andere landen een stuk goedkoper gemaakt kunnen worden en bepaalde gewassen beter groeien in andere klimaten.

Ze gebruiken nog wel eens materiaal vanuit het buitenland, maar hun focus ligt op zo min mogelijk transporteren, zo veel mogelijk gebruik te maken van lokaal talent, het inzetten van lokale producten en het delen van hun kennis. Hiermee hopen ze anderen te inspireren hetzelfde te gaan doen. 

textielfabrique.nl

1280px-Indigo-guizhou.jpg
shibori_8_2_2.jpg

 

Naast de textielen en garens bieden zij ook workshops op maat. Dit doen ze op hun eigen locatie of tijdens evenementen van bijvoorbeeld het Textielmuseum, Dobotex, G-Star en Denim Days. Maar mocht je meer persoonlijk contact en uitleg willen, is het zelfs mogelijk bij jou thuis of op je studio aan de slag te gaan.  Zo brengen ze je bijvoorbeeld in aanraking met onder andere Japanse verf en reparatietechnieken. Denk hierbij aan verven met natuurlijk indigo of lokale planten en afval en sashiko-boro reparatie.  Ook kun je je met hun focussen op het zelf maken van textielen met oude spin en weef-technieken zoals sakiori, kasuri en kelim weven.

Ze helpen je het liefst op weg en leren je graag meer over het maken van duurzaam geproduceerde stoffen, voor vragen mag je dan ook altijd contact met ze opnemen via maaike@textielfabrique.nl.

Indigo-Shibori-Kasuri-Sashiko-workshop-Japanse-verf-patroon-technieken-textielfabrique-rotterdam-40_2327d7db-2c28-430b-b1da-d3cdd5440fee_grande.jpg
simplyslow-indigo-58191-textielfabrique-2_1.jpg


Textielfabrique is expert in duurzame handtechnieken en oude verftechnieken. Hiermee behouden ze oude ambachtsvormen en maken dit ook toegankelijk voor bedrijven. Het is niet alleen mogelijk kennis te maken met een techniek, ook hiermee echt een productie maken is mogelijk.

nationaal.png


Ze maken vooral gebruik van lokale bronnen. Niet alleen als het gaat om de fibres die ze gebruiken om te spinnen en weven, ook verven ze veel met lokale kleurstoffen die ze verkrijgen uit lokale planten of afval. Hierbij maak je gebruik van dat wat er om je heen is.


www.textielfabrique.nl