RESOLVER | JEF MONTES

RESOLVER | JEF MONTES

Tijdens de Mercedes Benz Fashion Week in Januari 2016 wist Jef Montes het publiek en de media wel nieuwsgierig te maken. Hij maakt een collectie die tijdens de show langzaam uit elkaar viel en verdween waarmee hij zijn visie op ons huidige modesysteem wil verbeelden. Het textiel wat hij voor deze collectie gebruikt is een door waterafbreekbare stof die door het water wat in zijn show verwerkt werd langzaam van de modellen verdween. De modellen liepen na verloop der tijd (half) naakt over de catwalk. De zwart/witte stoffen gemaakt van een polovinyl alcohol is ontwikkeld in samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg. De rouwe silhouetten geven weer hoe Jef denkt over de vergankelijkheid en snelheid van onze trends in mode. De stoffen smolten langzaam door de grote hoeveelheid water die zowel door ballonnen als kommen water over de modellen word geworpen.  Na afloop waren alle kleren totaal geruïneerd en sommigen volledig verdwenen. Dit goed gebalanceerde poëtische statement vind een combinatie van zowel innovatie, performance en fashion. 

 

 

Jef Montes: “In times where fashion seems to revolve around quotes such as ‘Fashion is Dead’ (Li Edelkoort) and ‘Why fashion is crashing’ (Suzy Menkes), I think a lot about my future as a designer. Resolver is Spanish for to solve, and stands for a new fresh start. My label gives me the freedom to create my own aesthetic reality and rules – this season I wanted to start with a clean slate by literally resolving garments. ´´Fashion dying on stage and models crashing like fashion´´ What is left? A blank page, the bare-naked truth, purity, love – RESOLVER is an abstract and highly personal response to the current speed of the fashion industry”.

 

Jef Montes afgestudeerd aan het ArtEZ in Arnhem maakt voornamelijk vrouwen couture Zijn passie voor experiment zie je goed terug in de ontwikkelingen van innovatieve materialen voor zijn collecties. Hij ontwikkeld de meeste van deze stoffen in samenwerking met het TextielMuseum. De silhouetten en vormen lijken vaak op architecturale en organische karakters waarmee hij vaak wil laten zien dat je iets nieuws kan maken van al bestaande vormen. Het nieuwe leven in bestaande objecten blazen en dit het liefst met de meeste oude ambachten middelen - Water & Vuur. Deze middelen zet hij in om tijdens de show een nieuwe vorm te geven aan het silhouet. Naast deze fascinatie is Montes gek op licht, de stoffen reflecteren daarom vaak en maakt gebruik van licht om deze stoffen een bijna metallic look te geven. Zijn werk word vanuit veel verschillende hoeken opgepakt en word dan ook nationaal als internationaal geëxposeerd. Dit heeft geleid tot een grote hoeveelheid aan interdisciplinaire samenwerkingen. 

Jef Montes maakt statements in de vorm van een collectie. Zijn visie op het huidige modesysteem is ontzettend sceptisch en hij geeft dit weer in silhouetten die langzaam verdwijnen of veranderen. Hij zet mensen aan het denken en wil hiermee proberen onze kijk om mode te veranderen. Hij shockeert bijna en hiermee trekt hij ontzettend de aandacht.