RESOLVER | JEF MONTES

RESOLVER | JEF MONTES

Tijdens de Mercedes Benz Fashion Week in Januari 2016 wist Jef Montes goed de aandacht te trekken van het publiek en de media. Hij maakt een collectie die tijdens de show langzaam uit elkaar viel en verdween. Het textiel wat hij voor deze collectie gebruikt is een waterafbreekbare stof. Door emmers met water over de modellen heen te gooien breekt de stof langzaam af en lijkt te verdwijnen.  De modellen liepen hierdoor steeds naakter en naakter over de catwalk. 

Met de collectie 'Resolver' maakt Jef Montes een statement over het huidige modesysteem. Hij visualiseert de steeds kortere levensduur van kleding. Een kritische noot op de achteruitgang in de kwaliteit van kleding. Zo laag dat het uit elkaar valt terwijl je het draagt. Dit is een reactie op uitspraken van Lidewij Edelkoort - 'Fashion is Dead' en Suzy Menkes - Why fashion is crashing.

Jef Montes: “In times where fashion seems to revolve around quotes such as ‘Fashion is Dead’ (Li Edelkoort) and ‘Why fashion is crashing’ (Suzy Menkes), I think a lot about my future as a designer. Resolver is Spanish for to solve, and stands for a new fresh start. My label gives me the freedom to create my own aesthetic reality and rules – this season I wanted to start with a clean slate by literally resolving garments. ´Fashion dying on stage and models crashing like fashion´ What is left? A blank page, the bare-naked truth, purity, love – RESOLVER is an abstract and highly personal response to the current speed of the fashion industry”.

De zwart/witte stoffen gemaakt van een polyvinylalcohol is ontwikkeld in samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg. De rouwe silhouetten geven weer hoe Jef denkt over de vergankelijkheid en snelheid van modetrends, doordat ze juist niet aan een trend lijken mee te doen. De stoffen smelten langzaam weg door de grote hoeveelheid water die zowel door ballonnen als kommen water over de modellen word geworpen.  Na afloop waren alle kleren totaal geruïneerd en sommige delen volledig verdwenen. Dit poëtische statement staat op het kruispunt van innovatie, performance en fashion.

Jef Montes is afgestudeerd aan ArtEZ in Arnhem en maakt voornamelijk vrouwencouture. Zijn passie voor experiment zie je goed terug in de ontwikkeling van innovatieve materialen voor zijn collecties. Hij ontwikkeld de meeste van deze stoffen in samenwerking met het TextielMuseum. De silhouetten en vormen lijken vaak op architecturale en organische karakters waarmee hij vaak wil laten zien dat je iets nieuws kan maken van al bestaande vormen en technieken. Nieuw leven blazen in bestaande objecten en dit het liefst door oude ambachten en de elementen - Water & Vuur. Deze elementen zet hij in om tijdens de show een nieuwe vorm te geven aan het silhouet. Naast deze fascinatie is Montes gek op licht, de stoffen reflecteren daarom vaak en hebben een metallic look. Zijn werk word vanuit veel verschillende hoeken opgepakt en wordt zowel nationaal als internationaal geëxposeerd. Dit heeft geleid tot een grote hoeveelheid aan interdisciplinaire samenwerkingen. 

Jef Montes maakt statements in de vorm van een collectie. Zijn visie op het huidige modesysteem is ontzettend sceptisch en hij geeft dit weer in silhouetten die langzaam verdwijnen of veranderen. Hij zet mensen aan het denken en wil hiermee proberen onze kijk op mode te veranderen. Hij shockeert en trekt hiermee ontzettend de aandacht. 

toekomst.jpg

In de materialen die Jef Montes ontwikkelt maakt hij gebruik van oude technieken en ambachten gecombineerd met nieuwe technologie. Ook maakt hij veel gebruik van scheikunde en scheikundige reacties. Door dit te combineren weet hij tot nieuwe innovatieve stoffen te komen.

jefmontes.com