ONE SQUARE FITS ALL | KARIN VLUG

ONE SQUARE FITS ALL | KARIN VLUG

ONE SQUARE FITS ALL | KARIN VLUG

Karin Vlug studeert in 2014 af op het ArtEZ - Institute of the Arts aan de richting Fashion Design. Tijdens haar studie hield zij zich al veel bezig met het onderzoek doen naar en ontwikkelen van innovatieve technieken om zo de mode industrie te verbeteren. Met haar afstudeercollectie One Square Fits All won zij de Frans Molenaar Couture Award in 2014. Sindsdien houd zij zich nog steeds voornamelijk bezig met het ontwikkelen van vernieuwende mogelijkheden binnen het maken, dragen en het denken over onze eigen kleding.

Karin Vlug - One Square Fits All

One Square

Fits All

In haar afstudeercollectie ‘One Square Fits All’ werkt Karin Vlug alleen met rechte hoeken van 90°, een no-waste techniek. Door tunnels en inkepingen waar lint doorheen gaat maakt ze vorm in haar kleding en zet ze haar panden in elkaar. Zo kan je zelf met de panden en het lint je kledingstuk in elkaar zetten, net zoals een ikea-boekenkast. Dit was de inspiratiebron voor haar collectie. Ze maakt couture zonder te knippen of te naaien, ‘made to measure’-couture. Ze werkt daarnaast met materialen die als niet-luxueus worden ervaren en onderzoekt de eigenschappen hiervan. Ze werkt hierbij veel met warmte en het smelten van de stoffen tot nieuwe stoffen. Ze wil haar kleding beschikbaar maken door ze downloadbaar te maken. 

Foto door: Peter Stigter

Karin Vlug versimpelt veel van de processen van het kleding maken. Door het lange maakproces van patroontekenen, knippen, in elkaar naaien en afwerken te versimpelen tot haar praktische ontwerpen weet ze de uren die normaliter door de werkers hierin gestopt wordt uit handen te nemen. Met de bouwsteen van een vierkant in samenwerking met tunnels en koorden kost het knippen en in elkaar zetten van kleding een stuk sneller en makkelijker.

Het doel hiervan is dat het proces zo versimpelt is dat iedere 'normale consument' de kleding zelf kan maken. Hiermee wordt het werk wat wij normaal uitbesteden door de drager zelf gedaan. We gaan zo een relatie aan met de kleding, omdat we onderdeel worden van het proces.  Hierbij deelt ze dus ook (een deel) van haar ontwerpen en kennis, dit is een manier van open source-ontwerpen. 

Door het simpele concept van de vierkanten kun je maximaal gebruik maken van de stof die je hebt. Hierdoor is het een no-waste - of bijna geen waste - principe. Je houdt heel weinig resstoffen over. Daarnaast maakt ze de kleding alleen op aanvraag, waardoor je geen overproductie hebt. Hierdoor heeft het geen negatieve ecologische impact, omdat er geen kleding ongedragen bij het afval terecht komt en uiteindelijk op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven terecht komt.

karinvlug.com

Headerfoto: Karin Vlug