BIOCOUTURE | SUZANNE LEE

BIOCOUTURE | SUZANNE LEE

SUZANNE LEE | BIOCOUTURE

1BioBiker_Jacket_detail_em.jpg

Suzanne Lee zoekt naar nieuwe mogelijkheden binnen bio design om levende stoffen te ontwikkelen. Ze maakt gebruik van algen en bacteriën die samen met groene thee en onder de juiste omstandigheden stof kunnen maken. Ze maken een laag op het water dat gedroogd kan worden en ingezet als textiel. In de toekomst denkt Suzanne dat we levend textiel hebben, die met ons meeleeft en ons kan verzorgen en helpen.

Suzanne Lee maakt van groene thee bioplastics. Door een moederbron van verschillende bacteriën toe te voegen aan een mengsel van groene thee en suiker komt er een schimmelproces op gang. Het is belangrijk voor de succesvolheid van dit materiaal dat het proces plaatsvind in water op de goede temperatuur, om zo het schimmelproces te versnellen. Suzanne is in haar interviews en video's heel open over het ontwikkelen van dit product. Ze verteld hoe de bacterien opzoek gaan naar de suikers en hierdoor ontstaan er draden. Deze schimmeldraden vormen een web dat naar de oppervlakte stijgt. De draden worden hier op elkaar gedrukt, waardoor er een  dikke laag aan schimmelmassa ontstaat die na een week bijna één centimeter dik kan zijn.  Wanneer je deze glibberige mat van het water haalt en laat drogen ontstaat er dit bijna transparante flexibele textiel. 

Vanuit haar academische onderzoeksproject is Biocouture onstaan, maar de vraag die zij hierbij stelde is nog steeds heel relevant door de toekomst en het doel van dit bijna leer ogende product:

“ ‘How else can we create materials for a sustainable future?” 

2-The-Next-Black-A-film-about-the-Future-of-Clothing-yatzer.jpg
biocouture03.jpg
maxresdefault.jpg
maxresdefault2.jpg
 
1BioDenim_jacket_detail_em.jpg

 

 

Na de 'oogst' zijn er twee verschillende manieren om dit materiaal in een kledingstuk te transformeren. Het materiaal is nat en glibberig en het is daarom mogelijk het materiaal op een vorm op te laten drogen waardoor hij in een positie blijft staan. Hierbij kan je dus ook grotere producties doen, waarbij je maar eenmaal de mal hoeft te maken.

De tweede optie is om de kleding uit het materiaal te snijden en vervolgens aan elkaar te naaien. Door het heel gericht produceren van het materiaal kun je precies genoeg schimmels kweken voor je jasje en wanneer er over blijft kan dit gewoon op de composthoop en is het materiaal zo weer verdwenen.  Ook wanneer je uitgekeken bent op je kledingstuk is de composthoop een prima plek om dit product achter te laten en de natuur zijn gang te laten gaan. 

Het materiaal krijgt automatisch een licht bruine kleur, de kleuren kunnen wel een beetje aangepast worden door de soort thee die gebruikt wordt of door er kleurstoffen aan toe te voegen. Voor één van haar leren jasjes heeft zij gekozen het jasje in indigo te dippen om zo een diep blauwe kleur te creëren. 

 

 

 

In de video's hierboven legt Suzanne Lee haar visie en methodiek verder uit. Check ook de andere delen van de documentaire; 'The Next Black'.

vuilnis.png
natuurlijk.png


Biocouture is een natuurlijke stof die makkelijk afbreekbaar is in bijvoorbeeld een composthoop. In tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester dat uit aardolie wordt gemaakt en eigenlijk een plastic is. We weten nog steeds de afbraaktijd van polyesters en plastics niet. Biocouture textiel zal langzaam verdwijnen. 

opensource.png
filosofie-gedachten.png


Dit materiaal is ontstaan vanuit natuurlijke producten, het interessante is dat dit textiel is ontstaan vanuit micro-organismen en hierdoor wordt er veel land en andere bronnen buiten spel gehouden.


Door de kennis die ze op heeft gedaan in haar onderzoek te delen, maakt ze het mogelijk om deze techniek verder te ontwikkelen. Niet alleen door haarzelf, maar ook door anderen. Deze manier van open source kennis delen is een goeie manier om samen de duurzaamheidsrevolutie te kunnen katalyseren.

 

Suzanne zorgt voor een nieuwe kijk op de functie die bacterien hebben. Waar micro-organismen nu vooral in ons eigen lichaam en in bepaalde etenswaren worden ingezet (denk bijvoorbeeld aan gist), kunnen ze zo veel meer bieden. Suzanne Lee onderzoekt wat deze nieuwe toepassingen kunnen zijn.