KATOENFABRIEK

KATOENFABRIEK

Aan de Oudegracht in Utrecht, tussen de Twijnstraat en het centrum in vind je de Katoenfabriek. De Katoenfabriek is een winkel en werkplaats in één. Eigenaren Kasper en Yvette en hun team verkopen de door hun bedrukte kleding maar maken ook drukwerk op maat. Het bijzondere aan deze drukkerij/winkel is dat zij werken met milieubewuste technieken en materialen. Ze werken uitsluitend met biologisch katoenen of Fairtrade stoffen en maken gebruik van milieuvriendelijke druktechnieken en watergedragen inkt. Deze inkten hebben een veel lagere impact op het milieu.

Katoenfabriek wil om de duurzame druktechnieken en materialen de norm te laten worden, laten zien hoe mooi een duurzame druk is op textiel. Hierbij bieden zij eigen producten, maatwerk, maar ook zelf drukken onder begeleiding aan. Zo laten ze jonge ontwerpers die duurzame oplossingen en alternatieven zoeken zien wat de mogelijkheden zijn.

slider-1471202888_5561.jpg
Katoenfabriek-Utrecht_02.jpg

Het bedrukken van kleding kan op verschillende manieren. Een van de manieren is door middel van zeefdruk. Hierbij wordt op een met lichtgevoelige emulsie ingesmeerde zeef een patroon of afbeelding uitgelicht. Deze spoel je uit waardoor de niet belichte delen open gaan. Door deze gaatjes in de zeef druk je door middel van een rakel de watergedragen inkt op het textiel. 

Naast het drukken met een zeef is het ook de mogelijkheid om enkele stuks te bedrukken met bijvoorbeeld pvc-vrij vinyl. Dit materiaal is ontzettend dun en word door een hittepers op het textiel gedrukt. Wil je echt wat anders en heb je een niet te ingewikkeld ontwerp dan kan je ook nog gebruik maken van de flex en flow. De Flex geeft een gladde en lichte glans in zijn druk en de Flock word juist mat en ziet er zacht fluweelachtig uit. 

Zie hieronder hoe de Katoenfabriek te werk gaat. 

natuurlijk.png

De Katoenfabriek maakt uitsluitend gebruik van producten die natuurlijk zijn. Wij zijn zo gewend geraakt aan het gebruiken van chemische stoffen om onze kleding te verven of bedrukken. Ze laten een alternatief zien. Van de stoffen tot de bedrukking is het allemaal ecologisch verantwoord.

hand-maken.png

Zeefdrukken is een ambachtsvorm met vele mogelijkheden. Door het goed beheersen van dit ambacht kunnen prachtige dingen gemaakt worden.

 

katoenfabriek.nl