FASHION MACHINE | CONNY GROENEWEGEN

FASHION MACHINE | CONNY GROENEWEGEN

Foto: Johannes Schwartz

FASHION MACHINE | CONNY GROENEWEGEN

Conny Groenewegen werkt vrijwel altijd vanuit de draad. Met haar breisels maakt ze gebruik van de verschillende eigenschappen van de garens. Hierdoor weet ze platte breisels om te vormen tot sculpturale vormen. Het concept en onderzoek is leidend in de ontwerpen van Conny of dit nu gaat om haar eigen collecties of de installaties die ze maakt. Zo was er werk van haar te zien in het tijdelijk modemuseum bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Hier ging ze uit van de enorme mode-industrie en de afvalberg die dit met zich meebrengt. Dit vertaalde ze tot een ‘Fashion Machine’,

Fleece is een materiaal gemaakt van gerecyclede PET Flessen. Deze PET flessen hebben verder haast geen mogelijkheden voor recyclen, het is daarom heel positief dat er voor deze afval bron een nieuw doel is gevonden. Het is echter alleen lastig om de fleece producten een nieuw leven te geven aangezien deze niet erg aantrekkelijk zijn voor de tweedehands markt en ook niet voor de Oost Europese, Afrikaans en Indiase markten. We blijven met een gigantische hoeveelheid fleece zitten elk jaar, dit is dan ook het product wat Conny koos voor haar installatie. De installatie maakt het productiemechanisme en de schaal van de fast fashion industrie voelbaar. De vrijwilligers gingen onder begeleiding van Conny Groenewegen aan de slag aan een gigantisch breiwerk. De volledige bovenverdieping was een ware sweatshop, van het knippen van de berg fleece vesten, het maken van draden van het materiaal en vervolgens het breien op de grote breimachine. 

3-Post-consumer-fleece-collection-station.jpg
7-color-sorted-fleece-spindles.jpg

De hele bovenste verdieping was zo zelf een ‘Fashion Machine’ geworden, waarbij de bezoeker ook mee kon helpen. Zo werd het maken van een textiel heel visueel gemaakt op een grote schaal. Als Grote vlaggen hingen breisels van de balustrades, meterslang breisel bedekte de vloeren in het museum als matrassen. Het banale materiaal kreeg elke dag een nieuwe vorm en werdt en kreeg door de groei een bijna activistische uitdrukking in de ruimte. Modevormgever Conny Groenewegen werkte tijdens deze expositie samen met grafisch vormgever Rudy Guedj. Hij legde op posters in klare lijnen uit wat er te zien was in de zalen vol vrijwilligers en kilometers draden van fleece. 

De Fashion Machine, een grootscheepse installatie, onderdeel van de tentoonstelling Fashion Data, die het gevecht met de vernietigende werkelijkheid van de mode-industrie verbeeldde. De publicatie over deze expositie en het onderzoek wat hieraan vooraf gegaan is lees je  hier  ( Fashion Data - Jose Teunissen  )

filosofie-gedachten.png
recycle.png

 

filosofie

 

 

recyclen