DOWNLOAD EP01 | BRUNO PIETERS

DOWNLOAD EP01  | BRUNO PIETERS

DOWNLOAD EP01 | BRUNO PIETERS

Download EP01- is een collectie mode-accessoires, gemaakt om zelf "thuis" uit te printen op je 3Dprinter. Zij waren hiermee de eersten die dit aanbieden. Mocht je er nou niet toevallig eentje thuis hebben staan kan je dit natuurlijk ook bij de dichtstbijzijnde makerspace, fablab of andere plek met 3Dprinter doen. De digitale bestanden van deze accessoires kun je kopen om deze vervolgens te downloaden en uit te printen.

Deze collectie past perfect bij de filosofie van 'Honest By' van Bruno Pieters. Hij staat voor 100% transparantie over zijn kleding, van de stof tot aan het garen en de knopen. Zo weet je precies welk materiaal het is, waar het is gemaakt en hoeveel het heeft gekost. Deze visie komt vanuit zijn ervaring in India, waar hij in aanraking kwam met de lokale mensen die lokaal gemaakte kleding droegen van lokaal gemaakte materialen. Hij gelooft dat het verhaal achter de kleding even mooi moet zijn als de kleding zelf.

Het concept van Download EP01 heeft Bruno Pieters ontwikkeld in samenwerking met de Spaanse Comme des Machines. Zij houden zich vooral bezig met mode en technologie met het oog op het creëren van een duurzamere mode-industrie. Ze zijn een expert op het vlak van bio-afbreekbaar 3Dprinten van knopen, gespen, pailletten en meer. Ze geloven dat nieuwe digitale technologieën - zoals 3Dprinten - de potentie hebben om de natuuronvriendelijke gewoontes die we hebben te doorbreken.

'Download EP01 is more than accessories to us, it is a small piece of the future. A sustainable fair future built up by all of us.'

honestby.com

 
Honest By x Comme des Machines | Download EP01  - Foto's door:  Charlotte Abramow

Honest By x Comme des Machines | Download EP01 - Foto's door: Charlotte Abramow

Het innovatieve van dit project ligt vooral in het feit dat je hiermee zelf de maker wordt van het product. Je voelt je zelf de designer. Het mooie hiervan is dat de afstand tussen de ontwerper, product en consument een stuk kleiner wordt. Je zorgt ervoor dat degene die jouw producten         koopt betrokken is bij het productieproces. Er moet wat moeite in worden gestopt om het product te gaan maken. Hierdoor bouwt diegene een relatie op met het product en verleng je waarschijnlijk ook de tijd dat diegene het product gebruikt.

      .   

 

 

.

 

Doordat je het zelf print is de CO2 uitstoot van het product uitzonderlijk laag. De productieketen wordt enorm verkort doordat er meerdere stappen weggehaald worden in het proces. Al het transport en de energie die normaal voor deze stappen nodig is vallen weg, alleen die van de grondstof blijft over.

Daarnaast is het 3Dprinten op zich een hele duurzame optie. Het is no-waste en closed-loop oftewel circulair en door het van biologisch afbreekbaar plastic te maken - PLA - kun je de ecologische voetafdruk nog verder verkleinen.

 

Headerfoto: Charlotte Abramow

 
7925_nh.jpg
7923_nh.jpg