COMME DES MACHINES

COMME DES MACHINES

COMME DES MACHINES

Het Spaanse 'Comme des Machines' zet zich in om de trasitie naar een duurzame mode-industrie te versnellen door middel van nieuwe technieken en innovatieve oplossingen. Ze zijn gespecialiseerd op het gebied van 3D-printen en onderzoeken alle mogelijke toepassingen hiervan. Ze zoeken naar nieuwe manieren van produceren en ontwerpen, hun 3D-prints worden lokaal en zo duurzaam mogelijk gemaakt, ook kleine oplages zijn mogelijk (ideaal voor studenten) en ze focussen zich vooral op de creatieve industrie - mode.

Ze zien hoe 3D-printen een bijdrage kan leveren aan een nieuwe toekomst binnen mode en maken. Zo hebben ze onder anderen 100% afbreekbare ritsen, knopen en gespen ontwikkeld en werkten ze samen met Bruno Pieters aan het project DOWNLOAD EP01 – waarbij je een 3D print ontwerp koopt en thuis op je eigen 3D printer maakt. Naast alle design en productieklussen, adviseren ze ook andere bedrijven over duurzame (en lokale) productie.

'Aligned with sustainable and local production, we strongly believe in digital technologies as a fundamental tool in the making on new future paradigms.'

commedesmachines.es

BECOMELY - The Bunny Collection  | Samenwerking, de konijnen zijn gemaakt van PLA door middel van 3Dprinten - Foto's door:  María de Miguel

BECOMELY - The Bunny Collection | Samenwerking, de konijnen zijn gemaakt van PLA door middel van 3Dprinten - Foto's door: María de Miguel

 

Het goede van 3Dprinten is dat er geen restproducten achterblijven. Alles wat er weggeschuurd moet worden kan weer worden omgesmolten tot nieuwe grondstof. Ook de eindproducten kunnen aan het einde van hun levensloop weer worden omgesmolten tot nieuw materiaal. Zo kun je een 'closed-loop' systeem maken, waarbij producten telkens weer als grondstof kunnen worden ingezet.


Omdat 3D-printers compact zijn en er weinig handwerk aan te pas komt leent het zich heel goed voor lokale productie. Hierdoor heb je een stuk minder CO2 uitstoot voor het transport van de producten. 


Om het nog een stapje verder te trekken is het mogelijk om gebruik te maken van bio-afbreekbare plastics. Hiervoor wordt vooral PLA - PolyLactic Acid - gebruikt. Dit 100 % bio-afbreekbaar plastic wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals maïszetmeel, tapiocawortels, (aardappel)zetmeel of suikerriet. PLA kan ook telkens opnieuw gerecycled worden, maar kan dus ook gecomposteerd worden om zo weer in te zetten als bodemverbeteraar om een nieuwe grondstof te verbouwen. Dubbel closed-loop dus. 

 

Headerfoto: María de Miguel