BARBARA LANGENDIJK

BARBARA LANGENDIJK

Barbara Langendijk werkt in haar collecties met de balans tussen oude en nieuwe technieken. Zo combineert ze oude rituelen en gebruiken met bijvoorbeeld no-waste technieken. Ze werkt aan haar eigen label, maar designed ook voor anderen, zoals 'Another-Label'.  Haar kracht ligt in het leggen van verbanden en het samensmelten ervan. Dit doet ze door veel samenwerkingen aan te gaan. Haar designs kenmerken zich door duidelijke scherpe lijnen en neutrale kleuren met innovatieve twists.

Barbara langendijk cloth.jpg
Barbara Langendijk cloth2.jpg
Barbara Langendijk Cloth3.jpg

Cloth

Voor haar afstudeercollectie liet ze zich inspireren door de Japanse kimono. Ze wilde op een andere manier het kledingstuk zijn vorm geven dan door coupe, daarom ontwikkelde ze speciale accessoires. Deze zelf ontworpen klemmen en spelden houden de stof op zijn plek zoals jij het wilt. Zo kan je zelf bepalen hoe je het kledingstuk precies draagt en zijn er meerdere mogelijkheden met éen kledingstuk. Haar zoektocht naar alternatieve constructies leidt zo tot een prachtig beeld dat daarnaast ook functioneel is.

LANGENDIJK_AFWF15_091.jpg
Barbara+Langendijk+-+Riches+from+rags.jpg
O.271466390467681328.jpg

Riches from Rags

Tijdens haar reis in Japan liet Barbara Langendijk zich inspireren door de authentieke ambachten en recyclingtechnieken die daar te vinden zijn. Twee technieken vormen de basis voor haar collectie ‘Riches from Rags’. De eerste techniek vindt je terug in de traditionele ‘shimenawa’ die gebruikt wordt tijdens rituelen in de shinto religie. Dit voorwerp bestaat uit rijststro dat op een bepaalde manier in elkaar wordt gerold. De tweede techniek, ‘sashiko’ is een recycletechniek waarbij verschillende lagen textiel handmatig aan elkaar gestikt worden. Door deze technieken te combineren zet Barbara weer een collectie neer waarin ze op een alternatieve manier de kleding weet te construeren. De losse lappen worden in elkaar gerold en vastgezet tot een kledingstuk. 

barbaralangendijk.com