CIRCULAR | i-did

CIRCULAR |  i-did_ slow_ fashion_ movement

i-did combineert zowel het sociale als het circulaire aspect van duurzaamheid. Met hun collecties bieden zij mooie duurzame ontwerpen gemaakt door hen die het lastig vinden een plek te vinden binnen onze arbeidsmarkt.  In augustus 2012 werd het label door Mireille Geijsen en Michel Dekkers opgericht met de motivatie hen die moeilijk aan het werk komen een re-integratie programma te bieden en hier mooi duurzaam design te ontwikkelen. Als label zijn zij in het bezit van een eigen werkplaats waar zij jaarlijks 120 mensen een leer en werkplek bieden. In dit atelier werken zij voornamelijk aan het recyclen van textiel naar een nieuw inzetbaar materiaal. Deze textielen zijn voornamelijk afkomstig van onze afgedankte en kapotte kleding, hiermee ontwikkelen zij een nieuw doel voor deze groeiende afvalstroom. 

‘Circular - The Bag Produced By Urban Mining’ is één van hun projecten. Met dit product hebben zij een prachtige vorm van vilt weten te creëren, je ziet door de minimale kleur verschillen de gebruikte kledingstukken terug in de stof. Het zorgt voor een subtiele transparantie van waaruit het materiaal ontstaan is, door de niet volledige egale stof zorgen ze ervoor dat het verhaal door schemert. 'Misschien is mijn eigen vestje wel verwerkt in deze tas?!' er ontstaat een band met het product door het verhaal.

Circular_bovenaanzicht_formaat_MINT.jpg
circular_shopper_XL.jpg

"i-did gelooft in een sociale en circulaire samenleving. Een samenleving waar producten en grondstoffen niet worden weggegooid, maar hergebruikt en gemaakt onder sociale omstandigheden. Waar iedereen zijn bijdrage levert om de cirkel draaiende te houden en waar niemand wordt buitengesloten"

Om het label meer voet aan de grond te geven hebben zij veel tijd besteed aan het opzoek gaan naar grote samenwerkingen met modelabels en design ketens. Zo hebben zij bijvoorbeeld al samengewerkt met bedrijven als het Leger des Heils,  Ministerie van defensie, H&M, Heiniken en IKEA . Zij bieden de deze grote ketens inzichten in de mogelijkheden binnen het recyclen van textiel. De grote bedrijven hebben meteen een veel grotere impact. Zie hieronder bijvoorbeeld de 100% voor een duurzame toekomst reclame vanuit de IKEA in samenwerking met i-did. 

recycle.png

Textiel is één van de grootste milieu vervuilende producties op de wereld, het is daarom van groot belang dat wij een oplossing zoeken voor deze steeds grotere ophopende textiel berg. i-did heeft hier een gemakkelijk en mooie oplossing voor gevonden. Het bewerken van onze over gebleven kleding in werkplaatsen in Nederland zorgt ervoor dat alles centraal opgelost kan worden.

sociaal.png

Na het instorten en nu langzaam weer groeien van de arbeidsmarkt blijft er nog steeds een grote hoeveelheid mensen in Nederland stoeien met het vinden van een baan. Zeker voor hen die lastiger aan het werk komen is het belangrijk dat hen een veilige werken omgeving geboden word. hHet bieden van een zowel werk als leeromgeving is daarom voor veel mensen een ware uitkomst en dit is precies wat i-did hen bied.  De kans om hier te werken en op deze manier deel uit te maken van hun innovatieve atelier geeft ruimte om te leren en zich deel van een groter geheel te voelen. 

Vaak is het een raadsel hoe producten gerecycled worden, kijk naar menige vormen van plastic of andere materialen. Door het bewaren van kleine delen herkenbaar textiel in de gevilte stoffen nemen zij je mee in het achterliggende verhaal van deze opnieuw ingezette afgedankte kleding. Naast dat het textiel voor zichzelf spreek is het team wat schuil gaat achter i-did ook heel eerlijk en open over wat zij doen en de innovatie ontwikkelingen die zij als bedrijf zijn door gegaan. 

 

i-did.nl