CIRCULAR | i-did

CIRCULAR |  i-did_ slow_ fashion_ movement

i-did_slow_fashion_movement combineert zowel het sociale als het circulaire aspect van duurzaamheid. In samenwerking met hun partners maken ze van afvalstromen nieuwe ontwerpen gemaakt in hun eigen sociale werkplaats. In augustus 2012 werd het label door Mireille Geijsen en Michel Dekkers opgericht. Hun missie is om met hun re-integratie programma, mooi en duurzaam design te ontwikkelen. Als label zijn zij in het bezit van een eigen sociale werkplaats waar zij jaarlijks 120 mensen een leer- en werkplek bieden. Hun werknemers wordt ook een WEL traject (Werken, Empoweren, Leren) aangeboden. Hierbij kijken ze naar ieders eigen talenten, competenties en werken ze aan hun persoonlijke groei. In dit atelier werken zij aan het re- en upcyclen van textiel naar een nieuw inzetbaar materiaal. Deze textielen worden gemaakt van onze afgedankte en kapotte kleding. Jaarlijks blijven er 21,5 miljoen kledingstukken over uit de Nederlandse kledingindustrie. i-did zorgt ervoor dat deze afvalstroom een nieuwe toepassing krijgt.

‘Circular - The Bag Produced By Urban Mining’ is één van hun projecten. Voor deze tassen en hoezen hebben zij vilt weten te creëren, gemaakt van vervezelde kleding. Door de oude kledingstukken te sorteren of vanuit bepaalde bronnen te halen hebben ze verschillende kleuren ontwikkeld. Zo hebben ze Defence Green van oude leger kleding, Sky Blue van oude KLM-kleding en Care White van oude ziekenhuiskleding. Door de vervilting van de vezels kan je terugzien dat de stof is gemaakt van oude kleding. Dit zorgt voor een subtiele transparantie over het proces waar het materiaal doorheen is gegaan.  De niet volledige egale stof en zichtbare vezels zorgen ervoor dat het verhaal doorschemert. 'Misschien is mijn eigen afgedankte kledingstuk wel verwerkt in deze tas?'

Circular_bovenaanzicht_formaat_MINT.jpg
circular_shopper_XL.jpg

"i-did gelooft in een sociale en circulaire samenleving. Een samenleving waar producten en grondstoffen niet worden weggegooid, maar hergebruikt en gemaakt onder sociale omstandigheden. Waar iedereen zijn bijdrage levert om de cirkel draaiende te houden en waar niemand wordt buitengesloten"

Om het label meer voet aan de grond te geven hebben zij veel tijd besteed aan het aangaan van grote samenwerkingen met modelabels en design ketens. Zo hebben zij bijvoorbeeld al samengewerkt met bedrijven als het Leger des Heils,  Ministerie van Defensie, H&M, Heineken en IKEA . Zij bieden deze grote ketens inzichten in de mogelijkheden van het minimaliseren en recyclen van textiel. Doordat ze deze grote bedrijven opzoeken, hebben ze meteen een veel grotere impact. Zie hieronder bijvoorbeeld de '100% voor een duurzame toekomst' reclame van hun samenwerking met IKEA. 

recycle.png

Textiel is één van de grootste milieu vervuilende industrieën op de wereld. Een van de grote problemen is de grote overproductie. Het is daarom van groot belang dat wij een oplossing zoeken voor deze steeds grotere afvalberg aan textiel. i-did heeft hier een gemakkelijk en mooie oplossing voor gevonden. Het verwerken van deze afvalstroom tot nieuwe producten zorgt voor een tastbare oplossing.

sociaal.png

Er blijft een grote hoeveelheid mensen in Nederland die stoeien met het vinden van een baan. Zeker voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het belangrijk dat ze een veilige werkomgeving geboden wordt. Een leer- en werkplek is voor veel van deze mensen een uitkomst. Zo zijn ze aan de slag en leren ze direct nieuwe skills. De kans om hier te werken en deel uit te maken van hun innovatieve atelier geeft ruimte om te leren en zich deel van een groter geheel te voelen. 

Vaak is het een raadsel hoe producten gerecycled worden, kijk naar menige vormen van plastic of andere materialen. Door het bewaren van kleine delen herkenbaar textiel in de gevilte stoffen nemen zij je mee in het achterliggende verhaal van deze opnieuw ingezette afgedankte kleding. Naast dat het textiel voor zichzelf spreek is het team wat schuil gaat achter i-did ook heel eerlijk en open over wat zij doen en de innovatie ontwikkelingen die zij als bedrijf zijn door gegaan. 

 

i-did.nl

Foto's: Eigendom van i-did