BOOKS | STUDIO ELSIEN GRINGHUIS

BOOKS | STUDIO ELSIEN GRINGHUIS

BOOKS | STUDIO ELSIEN GRINGHUIS

Elsien Gringhuis is een duidelijk voorbeeld van Slow Fashion. Ze gaat niet mee met de seizoenen maar werkt met collecties die ze 'Books' noemt. Deze 'Books' zijn basiscollecties met items die beschikbaar blijven zolang de hoeveelheid stof het toelaat en die worden aangevult met nieuwe items of kleuren in de vorm van een nieuw 'Chapter'. Hiermee gaat ze niet in de steeds snellere wisseling van collecties, zoals ze het zelf noemt: "We follow our own rythm".

Bij studio Elsien Gringhuis wordt kleding op aanvraag gemaakt Hierdoor heeft ze nooit last van overproductie. Het minimaliseren van waste zit in het DNA van de studio. Ze is constant bezig met nieuwe manieren vinden om stofresten en textielafval te minimaliseren, door gebruik te maken van verschillende no waste-patroontechnieken. Ze werkt vanuit haar eigen studio in Arnhem. Hier werkt ze samen met andere ambachtsmensen aan de uitvoering en ontwikkelingen van haar 'Chapters'.  De afzonderlijke items zijn beschikbaar zolang de stof beschikbaar is.

"Timeless, clean, chic and minimalistic with innovative details"

Elsien Gringhuis Blendscape2.jpg
Blendscape - Studio Elsien Gringhuis  | Geïnspireerd op de stille landschappen van Schiermonnikoog voor Wad & Design. Door de prints op de kleding terug te plaatsen in de omgeving ontstaan er 'blendscapes' - Foto's door:  Tse Kao

Blendscape - Studio Elsien Gringhuis | Geïnspireerd op de stille landschappen van Schiermonnikoog voor Wad & Design. Door de prints op de kleding terug te plaatsen in de omgeving ontstaan er 'blendscapes' - Foto's door: Tse Kao

Elsien Gringhuis - Blendscape 1.jpg

Elsien Gringhuis studeerde modevormgeving aan ArtEZ en studeerde in 2008 Cum Laude af. In 2009 showde ze haar eerste eigen collectie op Amsterdam International Fashion Week. Ze is constant geïnspireerd door het contrast tussen menselijke kracht en de kwetsbaarheid van de wereld die we domineren met techniek. Dit contrast vind je terug in de futuristische, scherpe looks en lijnen die worden gemaakt vanuit duurzame - natuurlijke - en hoge kwaliteitsstoffen. Haar kleding staat bekend om de simpele lijnen en silhouetten terwijl er patroontechnisch en constructief veel meer achter schuilgaat.

“All good things are simple, but there is nothing more difficult than to make a good and simple design.”

nationaal.png

Elsien produceert 100% van haar kleding in haar eigen atelier in Nederland. Door met lokale ambachtslieden te werken, ondersteunt ze de lokale economie en zorgt ervoor dat het ambacht van kleding maken niet verloren gaat in Nederland. Ze probeert ook haar stoffen zo dichtbij mogelijk te sourcen.

natuurlijk.png

De stoffen die worden gebruikt zijn voorzien van Fair Trade en ecologische keurmerken. Ze maakt veel gebruik van linnen, hennep, biologisch katoen, zijde en biologisch afbreekbaar leer. Ze probeert de CO2-voetafdruk van haar kleding zo laag mogelijk te houden. Doordat ze haar stoffen en haar productie lokaal doet, zorgt dit voor een grote reductie CO2 in transport.

vuilnis.png

Elsien speelt constant met patroontechnieken om haar textielafval zo ver mogelijk te reduceren. Hiermee gaat ze uit van bekende no-waste technieken en oude ambachtelijke technieken, maar bedenkt ook zelf innovatieve manieren om restafval te reduceren. Ook haar on demand systeem zorgt voor een reductie van textielafval. Veel van de kleding die geproduceerd wordt eindigt ongedragen op de afvalhoop. Door alleen te maken waar vraag naar is, wordt dit tegen gehouden.

elsiengringhuis.com