THE FOURTH DIMENSION TODAY | AMBER JAE SLOOTEN

THE FOURTH DIMENSION TODAY | AMBER JAE SLOOTEN

AMBER JAE SLOOTEN | THE FOURTH DIMENSION TODAY

Schermafbeelding 2018-03-08 om 13.34.20.png

Amber gelooft erin dat samenwerkingen tussen verschillende disciplines - zoals een mode ontwerper en een technici - de toekomst kan vormen Zij brengt twee werelden dichter bij elkaar en laat zien hoeveel er mogelijk is als we maar van elkaar willen leren. De mogelijkheden zijn eindeloos en geeft hele nieuwe visies op problemen, met daarbij behorende verrassende oplossingen.

Als ontwerper begin je meestal met een beeld van het kledingstuk dat je wilt gaan maken. Deze moet dan omgezet worden in een fisiek exemplaar. Dit kan bijvoorbeeld door deze in een goedkope toilestof te maken of je laat een proefmodel maken door een fabriek. Daarna worden samples heen en weer gestuurd tussen ontwerper/brand en fabriek - met de nodige feedback - tot het helemaal naar wens is. Dan kan pas de productie worden gestart.

In deze designfase wordt vaak al veel stof en andere resources gebruikt en de nodige kilometers afgelegd. Hoewel de auto-industrie hier al een aantal jaar digitale animaties voor inzet is de kledingindustrie nog niet zo ver. Amber daarintegen heeft zich tijdens haar afstuderen op dit probleem gestort en kwam met een opmerkelijke samenwerking die leidde tot een mogelijke oplossing van dit probleem. 

Amber Jae Slooten laat met haar collectie 'The Fourth Dimension Today' zien hoe je digitaal de kleding op een lichaam kan aanschouwen zonder deze daadwerkelijk te hoeven produceren. Het proces wordt hiermee vele malen korter, wat veel transport en middelen bespaart. Door het kledingstuk in beweging op de animatie te zien krijg je een goed beeld van hoe het ontwerp er in het echt uit zou zien. Hierdoor kun je digitaal oneindig aanpassingen maken aan een ontwerp tot je tevreden bent en kan er digitaal een patroon van gemaakt worden waar de producent weer mee aan de slag kan.

Het nadeel hiervan is dat je hiermee wel het tactiele wegneemt, het willen voelen. Wij voelen graag de stoffen en zien graag hoe deze valt. Iets wat plat op je scherm te zien is wordt ingewikkeld om echt te kunnen voelen. Desondanks kunnen er wel veel stappen in het sample-traject weggestreept worden.

Schermafbeelding 2018-03-08 om 13.17.50.png

 

 

De toekomst van kleding zou zo maar eens digitaal kunnen zijn zegt Amber. Als we al die verschillende kledingstukken niet meer hoeven te produceren, zou het een ontzettende rem zetten op de massa productie. Wat als de vraag stopt en wij enkel de kleding digitaal op ons lichaam zouden willen projecteren. In plaats van textielproductie over gaan op digitale productie.

Amber schetst een wereld waarin wij met strakke pakken lopen, allemaal gelijk. Waarbij de keuze van de kleding die je wilt dragen telkens en door de dag heen aangepast kan worden, digitaal. Bijvoorbeeld via een app op je telefoon of 's ochtends via je laptop. Met een druk op de knop een nieuwe outfit. Er ontstaat een enorme vrijheid als je als individu alles kunt projecteren wat je wilt. Dit zorgt er ook voor dat de link tussen status/geld en de kleding die bij deze status hoort wegvallen. Het oordeel over de kosten van iemand zijn kleren en daarmee zijn sociale status vervaagt. Je ziet enkel zijn smaak, liefde voor kleur of juist niet en je zal merken hoe bevrijdend het is als geld hier geen rem meer in hoeft te zijn.

Schermafbeelding 2018-03-08 om 13.34.13.png
toekomst.jpg


Amber biedt een kijkje in de toekomst en probeert deze vorm te geven. Wat gebeurd er als je alle grenzen van wat er nu mogelijk is loslaat en gaat kijken naar wat er mogelijk zou kúnnen zijn. Technieken die er nu zijn ontwikkelen in zo'n snel tempo dat zo'n vormgegeven toekomst misschien dichterbij is dan je denkt.

vuilnis.png

Door digitaal te ontwerpen kan je het sample-proces van kledingproductie enorm verkorten. Hiermee vermijd je onnodige productie van samples, die vaak eindigen op een afvalberg.

 

www.amberjaeslooten.com