Sponge Suite | Reshape

Sponge Suite | Reshape

SPONGE SUITE | RESHAPE 

New York | Istanbul . Copyright © 2017. All Rights Reserved.

New York | Istanbul . Copyright © 2017. All Rights Reserved.

 

Sponge Suite, de bikini die bij elke zwembeurt het water om je heen schoner maakt. Het materiaal van de 'Sponge' die in de cups zitten nemen alles op behalve water. Zo neemt het de vervuiling van het water op en laat dit pas los als die tot een hoge temperatuur verwarmd wordt. De structuur van de 'Sponge' is geinspireerd op die van de natuurlijk spons, een manier van designen die ook wel biomimicry genoemd wordt. Zwemmen en het milieu verbeteren, helemaal niet verkeerd wanneer dat samen kan gaan. 

Reshape is een digitaal platform die interdisciplinaire samenwerkingen promoot. Het platform bestaat uit en grote hoeveelheid aan netwerk, sponsors, media partners, fablabs en andere educatie gerichte centra. Zij motiveren het samenwerken tussen deze disciplines en proberen hen te begeleiden in het ontwikkelend van innovatie ontdekken zoals deze 'Sponge Suite'.  Voor een designcompetition van 'Reshape' kwam een interdisciplinair team bij elkaar om op een andere manier na te denken over wearable technology. Pinar Guvenc, Inanc Eray, Gonzalo Carbajo en Marco Mattia Christofori met als uitkomst deze reinigende bikini.

 

 

In onze oceaan drijft een ontzettend grote hoeveelheid aan troep rond. Veel van dit afval is door het zeewater zo klein gemaakt dat wij deze met het blote oog amper kunnen zien. Hoewel wij het niet zien betekend het niet dat dit afval niet schadelijk is, vissen en andere zeedieren eten hiervan en ook wij krijgen het op deze manier binnen. Naast dat wij er ziek van kunnen worden gaat er veel schoonheid uit deze onderwater wereld kapot door deze soms zelf eilanden vol met plastic en ander on-afbreekbaar materiaal. Deze spong suite laat zien dat kleding niet alleen mooi kan zijn maar ook een echte functie kan hebben. Met zowel een mooie look als een goed doel kan je dit kleding stuk dus dubbel inzetten. Het reinigen van de oceaan waarin je toch al ging zwemmen in een mooie bikini is dus dubbel winnen.

Hoewel het vervolg proces van de bikini volgezogen met vuil onduidelijk is, is het idee ervan ontzettend vooruitstrevend. Het opzoek gaan naar hoe je zonder er last van te hebben en moeite ergens in hoeft te stoppen je toch iets goeds voor onze planeet kan doen is een prachtig uitgangspunt. Deze jonge uitvinders laten zien dat het een mind-set kan creëren waarin wij het normaler zullen gaan vinden om iets te doen voor onze omgeving ipv er vooral veel van weg/over te nemen.