Sponge Suite | Reshape

Sponge Suite | Reshape

SPONGE SUITE | RESHAPE 

Sponge Suite, de bikini die bij elke zwembeurt het water om je heen schoner maakt. Het materiaal van de 'Sponge' die in de cups zitten nemen alles op behalve water. Zo neemt het de vervuiling van het water op en laat dit pas los als die tot een hoge temperatuur verwarmd wordt. De structuur van de 'Sponge' is geinspireerd op die van de natuurlijk spons, een manier van designen die ook wel biomimicry genoemd wordt. Zwemmen en het milieu verbeteren, helemaal niet verkeerd wanneer dat samen kan gaan. 

Reshape is een digitaal platform die interdisciplinaire samenwerkingen promoot. Het platform bestaat uit een groot netwerk van sponsors, media partners, fablabs en andere educatie gerichte centra. Zij motiveren het samenwerken tussen verschillende disciplines en proberen hen te begeleiden in het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën zoals de 'Sponge Suite'.  

Voor een designcompetitie van 'Reshape' kwam een interdisciplinair team bij elkaar om op een andere manier na te denken over wearable technology. Pinar Guvenc, Inanc Eray, Gonzalo Carbajo en Marco Mattia Christofori werkten samen aan dit project, met als uitkomst deze reinigende bikini.

New York | Istanbul . Copyright © 2017. All Rights Reserved.

New York | Istanbul . Copyright © 2017. All Rights Reserved.

In onze oceaan drijft een ontzettend grote hoeveelheid aan troep rond. Veel van dit afval is door het zeewater zo klein gemaakt dat wij deze met het blote oog amper kunnen zien, onder andere microplastics. Deze kleine deeltjes afval worden gegeten door vissen en andere zeedieren, als wij op onze beurt deze weer eten krijgen wij het ook binnen. Naast dat wij er ziek van kunnen worden gaat er veel schoonheid uit deze onderwater wereld kapot door deze soms zelf eilanden vol met plastic en ander on-afbreekbaar materiaal.

toekomst.jpg

 Met dit project probeerden de initiators een nieuwe manier van wearables uit te brengen. Wearable clothing waarmee je ook daadwerkelijk iets goeds doet voor het milieu. Deze Spong Suite laat zien dat kleding niet alleen mooi kan zijn maar ook een extra functie kan hebben. Met zowel een mooie look als een goed doel kan je dit kleding stuk dus dubbel inzetten. Het reinigen van de oceaan waarin je toch al ging zwemmen in een mooie bikini is dus dubbel winnen.

Hoewel het vervolgproces van de bikini volgezogen met vuil onduidelijk is, is het idee ervan ontzettend vooruitstrevend. Het op zoek gaan naar hoe een normaal persoon zonder er last van te hebben of moeite ervoor te hoeven doen iets goeds voor onze planeet kan doen is een prachtig uitgangspunt. Deze jonge uitvinders laten zien dat het een mind-set kan creëren waarin wij het normaler zullen gaan vinden om iets te doen vóor onze omgeving in plaats van er een negatieve impact op te hebben.

youreshape.io