Nienke Hoogvliet

Nienke Hoogvliet

SEA ME

Voor haar project SEA ME ging Nienke op zoek naar materiaal uit de zee. Dit omdat ze aandacht wilde vestigen op de vervuiling van de oceanen door de rijkheid te laten zien die de oceaan te bieden heeft. Algen is een van deze grondstofbronnen. Het mooie aan algen is dat ze bijna geen voedingstoffen nodig hebben en snel groeien. Zo zijn ze een ideale duurzame grondstof om in te zetten. Met dit project laat Nienke zien hoe algen kunnen worden omgezet in garens. Dit doet ze met door de cellulose van kelp om te zetten tot stof. Dit proces lijkt veel op het proces om viscose te maken. Kelp is een zeewier, een van de grootste algenvormen. Ze laat door het verwerken van de algen op een oude visnet de discussie maar ook de mogelijkheden zien van de zee. 

Sea-Me-Alga-Rug-Studio-Nienke-Hoogvliet-4.jpg
SEAME_02.jpg

RE-SEA ME

Na haar project over algengaren ging Nienke verder op zoek naar materialen uit de zee die duurzaam ingezet kunnen worden. Ze kwam terecht bij vissenhuiden, een afvalstroom uit de visindustrie. Door een looitechniek toe te passen weet ze van deze huiden visleer te maken. Deze zet ze vervolgens weer in door ze op een visnet te bevestigen en zo een lap te maken. Ze laat door de verschillende technieken en materialen zien dat afvalstromen zoals vishuiden een nieuwe toepassing kunnen hebben.

Na een bezoekje aan een viswinkel kwam zij thuis met visresten wat vooral bestond uit de huid van de vis. Looiprocessen gebruiken tegenwoordig vaak heftige chemicaliën en zware metalen zoals chroom. Er zijn ook prachtige oude technieken die het een stuk natuurlijker aanpakken. Door zo'n natuurlijke looitechniek toe te passen kreeg zij het voor elkaar er een prachtig, sterk en duurzaam leer van te maken.

Voor het maken van dit leer heeft zij voornamelijk zalm huiden gebruikt maar het is mogelijk om bijna met elke vishuid leer te maken. De techniek heeft zij met de hand uitgevoerd maar Nienke is overtuigd dat het maken van dit leer ook in grote oplages gerealiseerd kan worden. Het is een grote afval stroom waar een prachtig nieuw leven voor ontwikkeld is met deze techniek.

Hiernaast legt zij in haar boek 'Fish Leather' uit hoe het proces te werk gaat van het afval product tot het schitterde vis-leer. Ze wil niet alleen transparant zijn over haar manier van werken maar probeert anderen hier ook mee te inspireren deze techniek toe te passen.

RESEAME_009.jpg
recycled-fish-waste-furniture-nienke-hoogvliet-4.jpg.650x0_q70_crop-smart.jpg
vuilnis.png


Nienke werkt met haar project RE-SEA ME met een afvalstroom. Hierdoor geeft ze waarde aan iets dat anders weggegooid was en biedt ze een oplossing voor een afvalstroom. 

 

hand-maken.png

Bij beide projecten gebruikt ze oude technieken - zoals het natuurlijke looiproces - en doet dit manueel. Haar projecten zijn arbeidsintensief, maar deze manier van werken zorgt er wel voor dat ze veel kan experimenteren. Hierna kun je zulk soort technieken omzetten naar machinale productie om zo de impact te vergroten.

 

opensource.png

Door haar bevindingen niet voor zichzelf te houden maar openlijk te delen maakt ze het mogelijk dat anderen verder gaan waar zij gebleven was. Deze open-source gedachte kan ervoor zorgen dat er een snellere ontwikkeling van de techniek plaatsvindt.

 

www.nienkehoogvliet.nl