PRECIOUS WASTE | MICHELLE BAGGERMAN

PRECIOUS WASTE  |  MICHELLE BAGGERMAN

We hebben ontzettend veel plastic tasjes op deze wereld, daar zou Katie Melua een liedje over kunnen schrijven. De tasjes hebben een korte levensduur en zijn hier ook op ontworpen - het is een wegwerp product. Binnen de kortste keren ligt de tas met of zonder scheur in de prullenbak. Hoewel de tasjes van plastic zijn gemaakt en er mogelijkheden zijn deze te recyclen kosten deze technieken nog steeds vaak veel chemicaliën en energie vanwege het verhitten en smelten van de plastics, waarbij weer schadelijke stoffen vrij komen.

Michelle Baggerman zet een oud ambacht in om deze levensduur te verlengen. Door het inknippen van de tasjes en hier lange slierten van te maken word het een behandelbaar product die gesponnen kan worden. Zij krijgt door het spinnen dunne plastic garens waarmee geweven kan worden. 

Baggerman-Precious-Waste-Plastic-Bag-Textile-7.jpg
precious.jpg

Voor de productie van deze stoffen werkt zij nu samen met een organisatie uit Mexico. Deze organisatie genaamd Anudando staat voor het ontwikkelen van social design. Michelle heeft op deze manier een duurzame productielijn ontwikkelt in dit gebied. Het resultaat noemt zij Renacimiento, wat staat voor wedergeboorte. Met de inkomsten van deze productie ondersteunt zij de community in dit gebied.

Het uitlichten van de schoonheid van een product met zoveel negatieve elementen is een ware uitdaging geworden. De naam van het product is daar dan ook op geïnspireerd, Precious Waste. De goedkope uitstraling die de tas in zijn eerste leven bezat word door het spinnen en weven volledig om gegooid naar een kwalitatief goede en sterke stof waar opnieuw onder andere opnieuw tassen van gemaakt kunnen worden. Maar dan geen wegwerpvariant, maar een met een veel langere levensduur. 

recycle.png
hand-maken.png
sociaal.png


Michelle weet een afvalstroom om te zetten naar een duurzaam product. Ze maakt van een waardeloos materiaal een waardevol materiaal. Dit upcycling proces biedt hierdoor niet alleen een mogelijke oplossing, maar zorgt ook voor bewustwording over onze afvalstromen en de waarde die ze nog bezitten.

 

Tijdens dit project wordt er een nieuwe toepassing gevonden voor een oude techniek. Het ambacht van deze oude handtechniek - spinnen - wordt hiermee nieuw leven ingeblazen.


Haar samenwerking met Anudando brengt ook een mooi sociaal aspect aan het verhaal. Hiermee wordt het ambacht in Mexico uitgevoerd en ondersteund het een community. Het geeft het verhaal een diepere laag en laat zien wat de mogelijkheden zijn als het om sociale verantwoorde productie gaat.

www.bureaubaggerman.nl