Linnen | Masters of Linen

Linnen | Masters of Linen

LINNEN | MASTERS OF LINEN

Linnen is te herkennen aan de grovere structuur in de stof wat ontstaat door de ongelijkheid van de vezels. Doordat de vezels van linnen lang zijn, is het een heel sterke stof die lang mooi blijft. Verder is het een fijne stof voor in de zomer omdat het luchtig draagt en zweetvlekken weinig zichtbaar zullen zijn omdat het veel vocht op kan nemen. De stof is vrijwel niet elastisch, kreukt niet en blijft ook na vele wasbeurten glanzen door de wasachtige bestanddelen die het natuurlijk heeft.

Het wordt gemaakt uit de bast van de vlasplant. Ook het vlaszaad van deze plant wordt gebruikt in lijnzaad(olie). Het proces van plant naar linnen volgt eenzelfde proces. Na de oogst van de vlasplant - met wortel en al - wordt het vlas 'geroot' (roten) en gedroogd. Het vlas blijft op de akker liggen en wordt door middel van vocht, zon en de aarde week gemaakt. Hierdoor komt de vezelrijke bast losser van de houtachtige kern en is het klaar om te 'zwingelen' en 'hekelen'. Tijdens dit mechanisch proces worden de vezels gescheiden van het stro. Hierdoor blijven de linnenvezels over wat je kan spinnen tot garen, wat nog nabehandeld kan worden om het garen zachter te maken. Door het grote aantal bewerkingen is linnen prijziger dan katoen.

Vroeger was dit proces nog een stuk intensiever, waarbij de vlas nadat deze gedroogd was 'gerepeld' werd. De vlas werd door een grove kam gehaald om zo de koppen met het lijnzaad van het vlas af te halen. Daarna was het ook tijd voor het 'roten', wat vaak gedaan werd door het vlas in bossen in een plaatselijk vennetje te leggen, hierdoor lieten de vezels sneller los. Daarna moest het linnen vaak wel langer drogen op het veld en vaak ook (meerdere keren) gekeerd.  Hierna moest het met de hand 'gebraakt' - gebroken- en gekamt worden om de vezels los te krijgen.

Masters of Linen is een keurmerk voor Europees linnen wat volledig - van veld tot garen tot stof - is gemaakt in Europa. Ze zijn er niet alleen om dit te controleren, maar ook om de stof, de voordelen en de producenten ervan beter bekend te maken.

mastersoflinen.com

THE LINEN TOUR | De nieuwe MASTERS OF LINEN film, door Benoit Millot, focused op de 'savoir faire' en de technieken van de Europese Linnen industrie: produceren, zwengelen, en meer in beeld in deze film, spinnen, weven & breien.

.

.

Linnen is een van de weinige materialen die voornamelijk in Europa geproduceerd wordt. Hierdoor wordt er veel bespaard op transport. Het is een duurzamere optie dan katoen omdat het minder water, pesticiden en (kunst)mest nodig heeft. De vezel wordt zelfs zwakker als je te veel (kunst)mest gebruikt omdat de plant dan te lang en slapper wordt. Het gewas kan ook heel goed volledig biologisch geteeld worden. Door Europees linnen te gebruiken, kan je beter achterhalen waar het vandaan komt en zo ook de sociale duurzaamheid verzekeren. Je kunt ook kiezen voor biologisch geteeld vlas uit Nederland wat je kunt herkennen aan het EKO-keurmerk. 

   .

 

.

Naast 'Masters of Linen', kun je ook goed Europees linnen vinden via deze webshops:
siebenblau.de
bio-leinen.de
webshop.ecologicaltextiles.nl
 

BE LINEN | Film over de productie en het gebruik van Europees linnen. Door: Benoit Millot