HENNEP

HENNEP | ENVIROTEXTILE

Bij hennep denk je vaak al snel aan canabis, maar dit gewas heeft veel meer te bieden dan dat. Het is de sterkste natuurlijke vezel die we kunnen gebruiken voor kleding. Hierdoor gaat de kleding een stuk langer mee dan gemiddeld en behouden beter hun vorm. Daarbij is het kleuren van hennep makkelijker, de kleurstoffen hechten beter en hierdoor verkleurt de stof niet door bijvoorbeeld wassen. Hennep stoffen zijn daarnaast antibacterieel - dat betekent minder geurtjes en minder wassen. Ze houden je koel in de zomer en warm in de winter en de plant is goed voor het milieu.

Hennep is een interessant alternatief op katoen. Door de eisen van katoen aan het klimaat en hoeveelheid water, heeft het een grote impact op locale zoetwatervoorraden. Het vraagt erg veel water en heeft een warme klimaat nodig om goed te groeien. Hennep kan daarintegen ook in koudere, nattere klimaten groeien, heeft minder oppervlakte nodig en een kortere groeiperiode. Hierdoor heeft hennep een veel lagere watervoetafdruk. Daarnaast weert deze plant parasieten en onkruid, neemt vier keer zoveel CO2 op als een gemiddelde boom en heeft geen pesticiden nodig. Om het nog mooier te maken put deze plant de bodem niet uit, maar is het juist een bodemverrijker. Tijdens de groei stopt de plant nutriƫnten terug in de bodem, waardoor hij deze vruchtbaarder achterlaat dan dat hij hem aantrof. Een supergewas dus!

In onderstaande fragment zie je hoe er van hennep stof en veel andere dingen kan worden gemaakt. Zoals je kan zien wordt bij Hennep een mechanisch proces gebruikt om van plant naar vezel te gaan, hiermee is het dus een geheel natuurlijke stof, waarbij er geen chemicaliƫn nodig zijn. Stiekem houden we allemaal nog van 'Het Klokhuis' en zij weten beter dan wie ook duidelijk uit te leggen hoe iets gemaakt wordt.

Naar hennepstoffen kan je bij een gemiddelde stoffenzaak vragen, maar je kan ook online kijken, bijvoorbeeld bij EnviroTextiles. Dit is een wholesaler van duurzamere stoffen, met als hoofdstof hennep. Wil je nog een extra duurzaamheidsstap maken? Zorg dat je goed natrekt waar je de producten vandaan laat komen om ook het transport zo laag mogelijk te houden. Wil je meer over Hennep lezen, klik dan op de button hieronder: