Studio HELEEN OVERBEEK

Studio      HELEEN OVERBEEK

Studio Heleen Overbeek

Expired

Heleen Overbeek is net afgestudeert aan de MA Footwear van London College of Fashion. Hier ontwikkelt zij een collectie genaamd 'Expired'. Dit is een collectie schoenen die eco-vriendelijk wegwerpbaar zijn, omdat ze gemaakt zijn van papier en natuurlijke bindmiddelen. Je draagt ze een paar keer en wanneer je ze zat bent kun je ze in de papierbak gooien. Hier worden ze deel van het recycle proces van papier en wordt er weer nieuw papier van gemaakt. Mogelijkerwijs komen ze dan uiteindelijk weer bij Heleen uit, zodat zij van deze schoenen van gisteren, je schoenen van morgen kan maken! Leer op haar site meer over dit project.

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_de4.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1f00.jpg

Totally Bio

 - LCF x Kering

Tijdens haar master heeft Heleen meegewerkt aan een interdisciplinair project voor Kering. Hier is er voor een nieuwe winkel een concept ontwikkeld waarbij zij de connectie tussen consument en product wilden vergroten om zo  overconsumptie terug te dringen. Het idee was om een expierence-based winkel te ontwikkelen. In deze winkel ontwikkel je onder begeleiding van experts je eigen (biosynthetise) materialen, die je vervolgens in store naar de craftsmen brengt. Daar ben je onderdeel van het maak proces en heb je de keuze voor diverse design templates, kleur combinaties en grafische details. Dit project is  aan diverse bestuursleden van Kering gepresenteerd. Momenteel zijn zij aan het onderzoeken hoe dit concept kan worden toegepast binnen een van hun merken. Leer hier meer.

 

IMG_3487.JPG
filosofie-gedachten.png

Heleen zet de aanschouwer of gebruiker van haar product aan het denken over het materiaalkeuzes en gebruik. De kortere levensduur zorgt voor een bewust gebruikt en ook een passende afsluiting omdat je dit niet zomaar in de prullenbak gooit. Haar schoenen kunnen in een papier bak na hun levenscyclus en dan opnieuw omgetoverd worden tot nieuw schoenen.

recycle.png


De producten zijn of gemaakt van gerecycled materiaal of kunnen volledig gerecycled worden.  Haar uitdaging vindt ze vooral in het veranderen van het designproces. Haar visie is dat de verantwoordelijkheid van producten bij de maker en niet bij de gebruiker moet liggen. Daarom zoekt ze naar oplossingen waarin ons huidige wegwerpsysteem een veel lagere impact heeft. In plaats van het gedrag van de gebruiker te willen veranderen, zoekt ze de verandering bij zichzelf.

toekomst.jpg


Heleen biedt met haar schoenen een futuristische kijkje in de misschien wel toekomst van onze schoenen en de mogelijkheden binnen onze mode industrie. Ze visualiseert nieuwe systemen. Systemen waarin ofwel een relatie wordt aangegaan en de gebruiker weer invloed heeft op het maakproces, of waarin de gebruiker de korte levensduur van producten moet accepteren.

 

Foto credits Heleen Overbeek