Fleece

 

FLEECE

Misschien niet het meest 'sexy' materiaal, maar wel het product van recycling. Fleece wordt namelijk gemaakt van PETflessen, ongeveer 23 flessen per trui om precies te zijn. In onderstaande video kan je zien hoe dit recyclingsproces in zijn werk gaat. Het plastic word verzameld, gesorteerd, versnipperd, opgewarmd, in draden geperst en vervolgens ingezet als garens om textiel mee te maken. Plastic flessen zijn er in overvloed, dus kunnen we maar beter een vorm zoeken hoe wij deze kunnen herinzetten.

Deze kunststofvezels werden in 1979 in Massachusetts op de markt gebracht door de Amerikaanse textielfabriek Malden Mills. Zij waren opzoek naar een snel drogende en super isolerende stof voor mensen die steeds meer de natuur gingen ontdekken. De wollen stoffen die zij hier eerder voor gebruikten waren zwaar, vaak niet droog te krijgen en lokte zo af en toe ook nog allergische reacties uit. 

Zij inspireerde de stof op de isolerende vacht van een ijsbeer. De geweven basislaag is aan beide zijden bedekt met polyestervezels en er ontstaat hierdoor een super lichte, makkelijk te onderhouden, snel drogende en warme stof. Aaron Feuerstein was toen der tijd de CEO bij Malden Mills en hij was de gene die opzettelijk de patent aanvraag op Fleece heeft geweigerd. Hierdoor is fleece een geaccepteerd en goedkoop materiaal geworden die door een grote hoeveelheid van leveranciers kan en word geproduceerd. 

 

Het recyclen van een materiaal als plastic word in het algemeen al steeds meer gedaan maar dit is wel één van de voorgangers. Het materiaal word versnipperd tot hele kleine vezels en deze worden versmolten tot een polyester stof. Helaas is het proces hiervan wel erg schadelijk, de uitstoot is giftig en de werkomstandigheden worden niet streng genoeg gecontroleerd.   Omdat er geen patent op aangevraagd kan worden is iedereen vrij om dit product te maken en omdat het in het algemeen een goedkope manier van produceren is word het dan ook veel gedaan in lagere loon landen zoals Bangladesh.