Fleece

 

FLEECE

Misschien niet het meest 'sexy' materiaal, maar wel een al lang bekend product van recycling. Fleece wordt namelijk gemaakt van PET-flessen, ongeveer 23 flessen per trui om precies te zijn. Plastic flessen zijn er in overvloed, dus kunnen we maar beter een vorm zoeken hoe wij deze kunnen herinzetten.

In de video kan je zien hoe dit recyclingsproces in zijn werk gaat. Het plastic wordt verzameld, gesorteerd, versnipperd, opgewarmd, in draden geperst en vervolgens ingezet als garens om textiel mee te maken.

Deze kunststofvezels werden in 1979 in Massachusetts op de markt gebracht door de Amerikaanse textielfabriek Malden Mills. Zij waren op zoek naar een snel drogende en super isolerende stof voor mensen die steeds meer de natuur gingen ontdekken. De wollen stoffen die zij hier eerder voor gebruikten waren zwaar, vaak niet droog te krijgen en lokken bij sommige mensen allergische reacties uit. 

De stof werd geïnspireerd op de isolerende vacht van een ijsbeer, vandaar ook de naam 'Polarfleece'. De geweven basislaag is aan beide zijdes bedekt met polyestervezels en er ontstaat hierdoor een super lichte, makkelijk te onderhouden, snel drogende en warme stof. Aaron Feuerstein was in die tijd de CEO bij Malden Mills en heeft opzettelijk de patentaanvraag op Fleece geweigerd. Hierdoor is fleece een geaccepteerd en goedkoop materiaal geworden die door een grote hoeveelheid leveranciers kan en wordt geproduceerd.

    

 

 

Het recyclen van een materiaal als plastic word in het algemeen al steeds meer gedaan maar dit is wel één van de voorgangers. Het materiaal word versnipperd tot hele kleine vezels en deze worden versmolten tot een polyester stof. Helaas is het proces hiervan wel erg schadelijk, de uitstoot is giftig en de werkomstandigheden worden niet streng genoeg gecontroleerd. Het is een goedkoop product en goedkope manier van produceren en wordt dan ook veel gedaan in lagelonenlanden zoals Bangladesh, waar de werkomstandigheden vaak niet streng genoeg gecontroleerd worden en de werknemer onnodig blootgesteld aan giftige stoffen.

opensource.png

Omdat er geen patent op fleece is aangevraagd en nu ook niet meer aangevraagd kan worden, is iedereen vrij om dit product te maken en door te ontwikkelen. Hierdoor is deze techniek verder gaan groeien en is het tegenwoordig ook mogelijk om hele mooie polyesters te produceren vanuit post-consumer PET-flessen. Er zijn inmiddels veel mooie stoffen van gerycled PET op de markt en je vindt deze stof veel terug bij duurzame merken.