ALGEAMY | BLOND&BIEBER

ALGEAMY | BLOND & BIEBER

Er zijn meer dan 60.000 verschillende algvormen, maar de Berlijnse meiden van Blond & Bieber werken met hun eigen gepersonaliseerde palet van 15 verschillende soorten voor hun kleurstoffen. Wie wist er dat de Spirulina-alg een groene tint geeft, of dat Haematococcus Pluvialis een warme aardse gloei geeft? Ondanks dat de gedachte van het dragen van drek uit de vijver niet erg aantrekkelijk is, gebruiken Essi Johanna Glomb en Rasa Weber met hun project 'Algaemy' precies. Hun pigmenten maken ze vanuit verschillende microalgen en bestaan uit blauw-, groen-, bruin- en roodtinten. 

De in Berlijn gevestigde designstudio Blond & Bieber gelooft in de 'pigmentpower van microalgen'. De studio is een samenwerking tussen ontwerpers Essi Johanna Glomb en Rasa Weber en richt zich op het gebruiken van algen voor mode. Essi Johanna Glomb en Rasa Weber zijn met hun studio aan de slag gegaan met 'Algeamy'. Het interessante van algen is dat ze heel weinig voeding nodig hebben en heel snel groeien. Ze hebben alleen maar water, zonlicht, koolstofdioxide en een paar dagen nodig, een duurzame grondstof dus. Ze hebben op verschillende manieren geëxperimenteerd met hoe je de kleur uit algen kan halen voor textielverf. Uiteindelijk zijn ze erachter gekomen dat het het beste werkt om het algenwater te filteren, zodat je de gekleurde algen overhoudt, de kleur eruit kan halen en tot verf kunt mengen. De kleuren zijn dus op natuurlijk basis maar verbazingwekkend helder.  Hun pigmenten leiden letterlijk een eigen leven.

"We wilden een nieuw perspectief geven op algen en ze presenteren als een rijke grondstof, niet alleen op een technologische manier maar ook esthetisch,"  

Hun textielen hebben grove abstracte vormen in nuances van rood, blauw en zeewiergroen die op witte stof zijn gestreken. Ze printen stoffen live op evenementen of ze maken zeefdrukken met microalgen in hun studio. Doordat ze een machine hebben gemaakt die werkt als een analoge textielprinter krijgen hun prints een organische oogopslag. "We kweken de microalgen in de hoeveelheid die we nodig hebben voor het printen, om het vervolgens te filteren en een pasta te produceren," zeiden Glomb en Weber. "Op een bepaalde manier probeerden we na te denken over een toekomstige vorm van het creëren van een onbekend materiaal."

1146131_775407552490693_7558629257353262165_o.jpg
blond-bieber-algaemy-4.jpg

Blond & Bieber gebruikt een wetenschappelijke aanpak om de algen te vinden. Dit is ontstaan door hun bezoek aan 'Fraunhofer Institute'. Dit is een onderzoeksinstituut waar ze diepgevroren microalgen vonden in de vorm van een fijn poeder dat op pigment lijkt. Met deze samples zijn ze aan de slag gegaan. In principe kun je algen gebruiken uit elke plas water, maar dit is dan nooit slechts éen algensoort en geeft daarom minder heldere kleuren. Alleen als je éen algensoort opkweekt in een laboratorium kun je een 'schone' kleur krijgen. Dat is de reden dat ze nog steeds met de algen van Fraunhofer Institute werken.

Het dragen van microalgenkleding is een beetje onvoorspelbaar. De kleuren kunnen veranderen en vervagen als ze blootgesteld worden aan zonlicht. De kleuren zijn niet kleurvast zoals normaal is in de mode-industrie. Daarom noemen ze het ook wel hun "biodynamische kleurenpalet".

www.blondandbieber.com

 
filosofie-gedachten.png
"De mode-industrie is altijd bezig met het produceren van lichtstabiele kleuren," zeggen Glomb en Weber. "Maar producten veranderen net als mensen. Als objecten alleen maar voor een zeer korte periode gebruikt worden omdat mensen ze beu raken, waarom zouden textielen dan niet om de zo veel tijd van kleur moeten veranderen? Het is een spoor, een verhaal in het object." Waarschijnlijk is het meest fascinerende aspect dat ze het concept verkopen en niet de kleding. Je zult Algaemy dus niet binnenkort in boetiekjes zien. 
natuurlijk.png

Algen hebben we in overvloed en kunnen heel makkelijk vermenigvuldigd worden onder de juiste omstandigheden. In dit proces nemen ze ook nog eens CO2 op. Er zijn mensen die zeggen dat niet de Amazone, maar de oceanen de longen van de aarde zijn omdat de algen die hierin leven zoveel CO2 opnemen en O2 produceren. Dit maakt het een goede duurzame grondstof om in te zetten voor het kleuren van stoffen of andere materialen.

vuilnis.png

Algen zijn kleine dieren en dus een natuurlijk product, wat onder andere betekent dat het makkelijk oplost in de natuur. Veel van de stoffen die nu biologisch afbreekbaar zijn worden alsnog gekleurd of behandeld met chemicaliën en laten na afbreken dus sporen achter. Aangezien algen dieren zijn, betekent het wel dat het niet vegan-proof is.