IVY Changeagents

LENA | THE FASHION LIBRARY

IVY Changeagents
LENA | THE FASHION LIBRARY

LENA | THE FASHION LIBRARY

We kennen het allemaal wel... Je bent aan het winkelen en vindt een item die absoluut voor jóu gemaakt is. Je koopt hem, neemt hem mee naar huis, maar vervolgens draag je deze maar één keer. Of erger nog, je hebt een speciale gebeurtenis - bruiloft, verjaardag, feestje - waar iets moois voor aangeschaft móet worden. Hierna hangt het maar wat te verstoffen in de kast. Wat doen we hieraan? De meiden die LENA hebben opgericht hebben de oplossing: een kledingbibliotheek.

Op de site van LENA vind je een groot assortiment high end Niet alleen een grote hoeveelheid keuze aan kleding maar ook samenwerkingen met toffe designers zijn te vinden in "the Fashion Library". Met een abonnement kan je op elk moment terecht en opzoek naar een geschikte outfit voor een evenement of probeer je tijdelijk één van de fantastische jassen van Alexandra Frida. Leen eerst de kleding, voel hoe het zit en combineer het met je andere kleren. Wordt je écht verliefd op het item na deze testronde, kan je het item alsnog kopen. Was het alleen leuk voor even? Dan breng je de kleding lekker terug.  Je hoeft niet eens na te denken over het wassen want dat doen de meiden voor je. 

De drie zussen Angela, Diana & Elisa zetten 10 jaar geleden de eerste vintage webshop 'Doortje Vintage' op. In 2014 was het tijd voor een nieuwe stap en samen met 'adoptie-zusje' Suzanne zetten ze LENA the Fashion Library op. Vanuit de gedachte dat mode leuk moet zijn maar ook zeker goed voor mens en milieu, kwamen ze op het idee van een kledingbibliotheek. Die gedachte is nog steeds hun gezamenlijke drijfveer. Inmiddels is LENA uitgebloeid tot een vruchtbare broedplek voor jonge ontwerpers, duurzame ideeën en een winkel vol hippe en toffe kleding. Ze zetten zich nog steeds in om betaalbaar toch de nieuwste collecties, toffe vintage of duurzame merken te kunnen dragen. De samenwerkingen met jonge ontwerpers zorgt ervoor dat er niet alleen vintage te vinden is maar ook gewaagde nieuwe ontwerpen. Sinds kort kun je de kleding ook naar je laten opsturen, waardoor LENA Amsterdam is ontgroeid!

lena-library.com

De kracht van LENA is dat het de consument vraagt om anders over het bezitten van kleding en spullen na te denken. In plaats van dat je altijd maar nieuw moet kopen en bezitten kan je het tijdelijk ergens eigenaar van zijn. Daardoor stimuleren ze de consument bewuster te consumeren. Ze maken het proces wat in werking wordt gezet bij het aanschaffen van kleding langer door er een testperiode tussen te zetten. Dit geeft je de mogelijkheid om jezelf echt af te vragen of dit het item voor jou is. Hoe zit het, hoe voel je je als je het kledingstuk draagt en past het bij de rest van je kleding?

Daarnaast verlengt het concept van LENA ook de levensduur van kleding. Iedereen heeft achterin de kast wel kleding liggen die nog mooi en goed is, maar waar je zelf op uitgekeken bent. Via de kledingbibliotheek kan deze kleding bij een nieuwe (tijdelijke) eigenaar een nieuw leven krijgen. Hoe langer de levensduur van het kledingstuk, hoe minder kleding je nodig hebt en hoe lager daarmee je impact op het milieu is. Je verbruikt minder broeikasgassen en waardevolle grondstoffen, want er hoeft immers minder nieuwe kleding gemaakt te worden.

In hun samenwerking met locale ontwerpers en merken, proberen ze ook de visie van hen de duurzame kant op te sturen. Door ze te inspireren en stimuleren producten te maken van sterke kwaliteit, in tijdloze designs die over de trends heen gaan hebben ze ook invloed in dit gedeelte van de keten. Daarbij geven ze deze ontwerpers en merken ook een plek en platform om hun kleding te verkopen en de naamsbekendheid te vergroten. Daarmee stimuleren ze ook de locale economie.