HONEST BY | BRUNO PIETERS

HONEST BY | BRUNO PIETERS

HONEST BY | BRUNO PIETERS

'Honest by' is het eerste bedrijf dat volledig inzet op transparantie. Bij elk item laten zien waar precies, hoeveel geld heen is gegaan, welke materialen zijn gebruikt en waar het is geproduceerd. Van het garen en de knoop tot aan waar en hoe het gemaakt is, alles is te vinden. Hij is hiermee het eerste merk dat duidelijkheid geeft over waarom een kleding een bepaalde prijs heeft. Dit geeft een grote verantwoordelijkheid om alles goed te doen, je wordt immers door de consument gecontroleerd. Kort gezegd heeft Honest by een 100% transparantie en traceerbeleid. Hun visie gaat ervan uit dat je pas bewuste keuzes kunt maken als consument, wanneer je volledig geïnformeerd bent.

Honest by staat in eerste instantie voor zijn eigen merk 'Honest by Bruno Pieters', waarbij hij de grenzen van wat mogelijk is binnen duurzame mode steeds verder probeert te leggen. Daarnaast geeft hij onder deze naam ook een platform aan andere ontwerpers en merken, met als voorwaarde dat ze hun ontwerpprocessen openbaar maken. Hij gaat veel samenwerkingen aan om nieuwe technieken of visies op mode te onderzoeken. Zo ging hij een samenwerking aan met Comme des Machines, voor een collectie downloadbare accessoires die je bij de plaatselijke 3Dprinter kunt printen. Hierbij is hij een designcollectief met als idee dat het delen van kennis tot nieuwe oplossingen leidt.

Honest By is geïnspireerd op de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Om deze uitdagingen niet nog groter te maken maakt Honest By hun producten met respect voor alle levende wezens en milieu. Hij gaat terug tot waar de grondstoffen vandaan komen en hoe hij de negatieve impact zo klein mogelijk kan maken. Bij elke keuze die hij maakt, worden de keuzes gewogen op hun impact. Om andere ontwerpers ook aan te sporen dit te doen heeft hij de 'Future Fashion Design Scholarship' in het leven geroepen.  Deze beurs geeft je financiële middelen om als student duurzaam en volledig transparant je collectie kunt maken. Helemaal in de lijn van Honest By.

honestby.com

Campaign I | Honest by Bruno Pieters  |  Het concept is 'Who over What', Het is belangrijker wie er in de kleding zit, dan welke kleding je draagt. Daarom worden de modellen uitgelicht door middel van kleur en zijn de foto's zwart-wit.  Foto's door: Alex Salinas

Campaign I | Honest by Bruno Pieters |  Het concept is 'Who over What', Het is belangrijker wie er in de kleding zit, dan welke kleding je draagt. Daarom worden de modellen uitgelicht door middel van kleur en zijn de foto's zwart-wit. Foto's door: Alex Salinas

"Fashion is about beauty. The story behind fashion can be equally beautiful.
Our customers should be able to make the most informed choices possible.  
All of our products should be manufactured in a way that respects life.
All of our products should be harmless to our customers’ skin.
All our products and activities should have as small effect as possible on human health and the environment."

Honest By is het eerste modebedrijf dat complete transparantie biedt. Je krijgt niet alleen te weten door wie het kledingstuk of de stof gemaakt is, maar ook waar de grondstoffen vandaan komen, welke manier van verven er is gebruikt, waar de knoop van is gemaakt en door wie, enz. Van elk onderdeel weet je zo precies wat er in zit en waar het vandaan komt. Zo kan je voor jezelf makkelijker de keuze maken wat belangrijk voor je is. Zit dat in het materiaal waar het van gemaakt is, waar het vandaan komt, of dat er geen dierlijke producten in zitten bijvoorbeeld.

Door deze volledige transparantie kan jij niet alleen een afgewogen keuze maken, het maakt het ook makkelijk om het merk te controleren. Dit is een groot verschil met de grote bedrijven die maar mondjesmaat informatie delen en daardoor niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor omstandigheden in fabrieken. Het is namelijk niet zeker of ze daar wel of niet mee samenwerken. Transparantie zorgt er dus voor dat er een controlesysteem mogelijk is, wat een goede stap is naar kledingfabrieken met goeie sociale omstandigheden. (social)

Om het voor jou nog makkelijker te maken om een keuze te maken maakt Honest By ook gebruik van filters. Ze hebben onderscheid gemaakt tussen 'Organic', 'Vegan', 'Skin friendly', 'Recycled', 'European' en 'Animal Welfare'. Bij de informatie over het kledingstuk worden deze labels uitgelegd. Dit geeft je gelijk extra informatie over wat er nu eigenlijk gaande is met kleding die deze labels bijvoorbeeld niet hebben. Doordat je beter geïnformeerd bent hecht je meer waarde aan je kledingstuk. 

Screenshots van de website |  Honestby.com

Screenshots van de website | Honestby.com

Honest by material information
Portret van Bruno Pieters  Foto door: Lee Wei Swee

Portret van Bruno Pieters Foto door: Lee Wei Swee