Post Couture Collective | Martijn van Strien

Post Couture Collective | Martijn van Strien

POST COUTURE COLLECTIVE | MARTIJN VAN STRIEN

Het in elkaar zetten van kleding wordt normaal voor je gedaan, Martijn van Strien heeft een nieuwe manier gevonden waardoor je dit heel gemakkelijk zelf kan doen. Door een vernieuwende techniek te ontwikkelen om panden in elkaar te zetten, kun je zelf heel makkelijk kleding maken. Het enige wat je nodig hebt is een computer om de bestanden op te downloaden, een stof die lasercutproof is, een plek waar je kan lasercutten en een klein beetje tijd. Direct uit de lasercutter vouw je zo je kledingstuk in elkaar.  

Martijn van Strien studeert in 2012 af aan de Design Academy in Eindhoven met een minor in textiel design. Na te hebben gewerkt bij Bruno Pieter's duurzame mode label "Honest By" in Antwerpen verhuist hij naar Rotterdam om daar zijn eigen studio te starten. In zijn studio is hij opzoek naar innovatieve manieren ommet moderne technieken de mode-industrie  te verduurzamen. In 2015 ontwikkeld hij in zijn studio het concept 'The Post-Couture Collective', dit is een open-source project wat de koper de kans geeft zijn eigen kleding in elkaar te kunnen zetten. Inmiddels ontwikkelt hij dit concept verder in samenwerking met designers om zo de mogelijkheden van zijn techniek verder te ontwikkelen.

www.postcouture.cc

MPHVS ONE | Post Couture Collective    - De eerste collectie van Martijn van Stien die iedereen makkelijk zelf in elkaar zet.

MPHVS ONE | Post Couture Collective - De eerste collectie van Martijn van Stien die iedereen makkelijk zelf in elkaar zet.

             

 

 

 

 

 

Voor deze collectie is een materiaal gebruikt gerecycled uit PET-flessen, die na gebruik makkelijk verder te recyclen is. Doordat het kledingstuk ook weer makkelijk uit elkaar te vouwen is, wordt het recyclingsproces ook vergemakkelijkt. Als je materiaal wilt recyclen, moet je normaal van een kledingstuk eerst alle naden en fournituren verwijderen. Deze stap wordt door deze bevestigingstechniek geschrapt en maakt het proces korter, efficiënter en dus ook goedkoper.

    

 

 

We zijn al heel lang niet meer gewend een relatie aan te gaan met onze eigen kleding, het is een product geworden net als een appel bij de supermarkt. Naast dat we een sociale band krijgen met onze kleding besparen we hier een enorme hoeveelheid transport en materiaal mee. De kleding kan je uit lazeren en vervolgens zelf met de hand in elkaar zetten, hier hebben we geen extra materialen voor nodig.

toekomst.jpg

Met Post Couture Collective schetst Martijn van Strien een mogelijk model van hoe we met kleding en producten om zullen gaan in de toekomst. Hij sluit zich hiermee aan bij de Maker Movement en de derde industriele revolutie waarbij we weer teruggaan naar het zelf maken - en repareren - van onze eigen spullen en kleding.