Granny's Finest

Granny's Finest

GANNY'S FINEST | JIP PULLES & NIEK VAN HENGEL

Granny's Finest legt de link tussen ambacht en design door twee generaties samen te laten werken. De samenwerking tussen jonge ontwerpers met frisse ideeën en ouderen die de handwerktechnieken door en door kennen, zorgt voor mooi eindresultaten. Niet alleen in de vorm van mooie producten, maar ook in het tegengaan van vereenzaming van senioren. Zo kan de jonge generatie het ambacht leren, blijft de oudere generatie in contact en zijn de kwalitatieve accessoires bijna een bijproduct.

De ware vakvrouwen die deze gebreide sjaals, hoofdbanden, mutsen en wanten maken zijn oudere dames die vaak in verzorgingshuizen wonen en het breien en haken met de paplepel hebben ingegoten hebben. De vereenzaming die veel leeft in dit soort tehuizen word verminderd door het samen komen in gezamenlijke ruimtes waar samen gewerkt word aan de accessoires, Door Granny's finest ontstaan er breiclubjes in deze verzorgingshuizen, waardoor er meer onderling contact komt en de beiers naar elkaar toe groeien. Ze wisselen hun kennis uit en nemen weer een actieve rol aan. Via Granny's Finest wordt vaak ook een samenwerking gezocht met jonge ontwerpers (of studenten) voor nieuwe collecties.

grannysfinest.com

Deze grannie heeft jouw sjaal gebreid - Foto door:  VVB Voermans

Deze grannie heeft jouw sjaal gebreid - Foto door: VVB Voermans

Bij de Rotterdamse Grannies - Foto door:  Milan Boonstra

Bij de Rotterdamse Grannies - Foto door: Milan Boonstra

Granny's Finest is in eerste instantie vooral een duidelijk voorbeeld van social design. Ze zagen een probleem - 33% van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam - en koppelde dit aan de potentie die deze groep heeft. Namelijk het meekrijgen van de oude handtechnieken - breien, haken, naaien - tijdens hun opvoeding. Zo geven ze een leuke activiteit aan de ouderen, die daardoor weer meer sociaal contact met elkaar, maar ook met jongeren maken.

Door gebruik te maken van lokaal talent uit Nederlandse verzorgingshuizen, houden zij het werk nationaal. Hierdoor verminderen zij hun CO2-uitstoot doordat de producten niet in verre landen gemaakt worden en dus ook niet hier vandaan getransporteerd hoeven te worden. Hierdoor weet je ook zeker dat er geen sjoemele praktijken bij de productie betrokken zijn. 

Door het verhaal en de kwaliteit van de accessoires hopen ze ook dat de levensloop langer is. Door te kijken naar de materialen die ze gebruiken - voornamelijk 100% wol - en de kwaliteit te waarborgen, gaan de accessoires langer mee. Zoals je ook van de oude kleding van je oma kunt verwachten, kan je ook van deze sjaals verwachten dat ze generaties meegaan.

Granny's Finest Korte docu over de grannie-toppers - Film door: Charlene van Kesteren

Headerfoto door: Boi Reuters