Fruitleather Rotterdam

Fruitleather Rotterdam

Fruitleather Rotterdam

Rotterdamse design duo Koen Meerkerk en Hugo de Boon zijn in 2016 afgestudeerd als spatial designers aan de Willem de Kooning Academy. Tijdens deze studie kwam hun passie voor het ontwikkelen van materialen naar voren. Zij werken aan het maken van leer vanuit fruit in hun werkplaats in Bluecity. Dit 'Fruitleather' is ontwikkeld vanuit overgebleven fruit. Fruit dat klaar is voor de groene bak of composthoop. In plaats van het weggooien van dit fruit hebben ze een manier gevonden om het om te zetten tot een vegan leersoort. 

In Bluecity zijn zij niet de enigen die werken aan het oplossen van problemen vanuit een designer point of view. In dit oude tropische zwembad - Tropicana - is een creatieve broedplaats ontstaan. Samen met deze groep ontwerpers zoeken zij naar manieren om onze economie richting een 'zero waste economie' te bewegen. 'Surfing the new economy' noemen ze dit. 

het idee voor Fruitleather ontstond tijdens hun afstudeerjaar. Hiermee lossen ze twee verschillende problemen op. Ten eerste pakken ze een enorme afvalstroom en weten daar een nieuw waardevol materiaal van te maken. Jaarlijks wordt wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dit is niet alleen zonde van het voedsel, maar ook van al het land, water en de arbeid die in de productie van dit eten is gestopt. 

Daarnaast biedt fruitleather ook een alternatief op conventioneel leer. Leer is een erg vervuilend product. Niet alleen worden er jaarlijks miljoenen beesten geslacht voor hun huid, ook het verwerkingsproces is erg vervuilend. Het grootste deel van de leren huiden worden nog steeds gelooid met synthetische looimiddelen zoals chroom. Dit is een zwaar metaal wat vaak in het afvalwater achterblijft en daarbij het grondwater. Dit is slecht voor de omwonende mensen, maar ook voor de mensen die in deze industrie werken. Maar een heel klein percentage van het leer dat gebruikt wordt is gelooid met natuurlijke looiprocessen. 

invitation-fruit-leather-rotterdam-kick-off-event-04.jpg
invitation-fruit-leather-rotterdam-kick-off-event-08-960x640.jpg
fruitleather-rotterdam-fruitleather-ona522-4-600x400.jpg
"Using an eco-friendly process which we have developed, the discarded fruit is transformed to sheets of leather-like material. In order to really get the leather look, a final finishing is applied. The Fruitleather can be coated or embedded with a print before being applied to a large variety of products which tend to use traditional leather."

Het materiaal oogt als de huid van een dier maar dan een tikkeltje transparant. Het hogere doel wat zij met dit product willen behalen is een bewustheid creëren over de grote impact die onze voedsel industrie heeft. Daarbij laten ze ook zien wat de mogelijkheden zijn van ons dagelijkse afval. Na veel materiaaltesten en doorontwikkeling is het Fruitleather stevig genoeg om hiermee schoenen en tassen te maken of zelfs meubels mee te bekleden. Zo hebben ze voor de Dutch Design Week 2016 een stoel ontwikkeld in samenwerking met designer Jordi Verbaan. De bekleding van deze stoel is volledig van Fruitleather gemaakt en ziet er prachtig uit.

Video door: Tegenlicht: Het groene geloof | 2 april 2017

recycle.png

Het hergebruiken van een product wat wij als onbruikbaar of afval ervaren is een hele mooie manier van recyclen. Fruit is in het algemeen een product waarvan wij niet goed weten wat er mee kan worden gedaan, naast consumeren. Deze twee mannen laten zien dat je zelfs met zo'n product een prachtig materiaal kan ontwikkelen.

filosofie-gedachten.png

Onze voedselindustrie is één van de meest verspillende industriën die is er. Een groot deel van ons landoppervlakte, vers watervoorraad en andere bronnen worden erin gestop. De hoeveelheid vlees, groenten en fruit die word verbouwd is gigantisch, vooral als je na gaat dat een derde hiervan nooit gegeten wordt terwijl er veel mensen zijn met een tekort aan voedsel en water. Door op een andere manier over deze afvalstroom na te denken en hem niet alleen proberen te verminderen, maar ook op een andere manier in te zetten, kunnen we een mindshift maken. Deze bewustwording proberen de mannen van Fruitleather over te brengen en direct een mogelijke oplossing aan te reiken.

natuurlijk.png

Dit product is ontwikkeld vanuit fruit. Het is een natuurlijk materiaal wat zonder kunstmatige of synthetische stoffen ontwikkeld wordt. Hierdoor is het bio-afbreekbaar en is het een heel natuurlijk proces wat een lage impact heeft. Zeker als je dit proces vergelijkt met normaal leer.

 

fruitleather-rotterdam.com