LISA KONNO

LISA KONNO

FOR THE WORKERS | LISA KONNO

“Als je alles zelf maakt kom je er achter dat de prijzen en hoeveelheden van grote modeketens eigenlijk heel onrealistisch zijn. Alleen al het maken van een stof kost veel tijd en grondstoffen zoals water. Als je dan kijkt hoe weinig wij ervoor betalen, dan weet je dat het niet klopt.”

Hierdoor heeft Lisa Konno tijdens haar studie aan Artez ook wel getwijfeld of ze verder wilde in de mode, maar ze besloot het gevoel van onrecht om te zetten in iets positiefs en verdiepte zich vanaf dat moment in de duurzame ontwikkeling van kleding. “Het bevestigde mijn gevoel dat het anders moest en ik begon te experimenteren met het recyclen van textiel.” 

10.jpg
Lisa Konno Amsterdam Fashionweek AFW 15 -3.jpg
Lisa Konno Amsterdam Fashionweek AFW 15 - 1.jpg
10432470_1034568993236992_6897833810038611896_n.jpg

‘For the Workers’
De debuutcollectie van Lisa Konno, 'For the Workers' is een anti-sweatshop statement. Met deze collectie wil ze niet alleen bewustzijn opwekken over de omstandigheden waarin kleding vaak gemaakt wordt, maar ook bijdragen aan de ideeën hoe het op een sociale en ecologische manier beter kan. De grootste uitdaging was om er een esthetisch goed geheel van te maken. De collectie is volledig gemaakt van textieloverschot, door verschillende oude items om te vormen tot nieuwe en door repen oude textiel te weven tot truien weet ze de afvalstoffen een hoogwaardig tweede leven te geven. Een deel van haar kleding is bedrukt met foto's van de instorting van Rana Plaza in 2013. Tijdens deze fabrieksramp in Bangladesh kwamen 1134 mensen om het leven en nog meer mensen raakten gewond of gehandicapt. 'For the Workers' is een hommage aan de slachtoffers van deze ramp . Door de foto's om te vormen tot grafische prints op de kleding brengt Lisa niet alleen een boodschap over, maar weet ze ook een sterk esthetisch beeld neer te zetten. De foto's zijn niet meer als zodanig te herkennen, wat een metafoor is voor de verborgen waarheid die in de mode-industrie heerst. 

Quotes from interview Oneworld

lisa-konno-body-image-1452180460.jpg

Yours truly

In de collectie Yours Truly gaat Lisa Konno verder in op de relatie die we met een kledingstuk aangaan. Ze nodigt je uit om zelf deel te nemen aan het maakproces van het kledingstuk. Na het showmoment tijdens Amsterdam Fashion Week kwamen er van een aantal items DIY-kits uit met de patronen en instructies erin. In plaats van het kledingstuk te kopen, koop je dus het idee. Hierdoor moet je de moeite nemen om het kledingstuk zelf te gaan maken en ben je opeens niet alleen een gebruiker, maar ook een maker. Dit zorgt ervoor dat je een relatie aangaat met het kledingstuk, dat je er zelf onderdeel van wordt. Hopelijk zorgt dit er ook voor dat je meer waarde aan het item gaat toekennen. Het terugkerende materiaal in deze collecit waren oude geprintte zijde sjaaltjes, verwerkt tot nieuwe kledingstukken. Zo zette ze oud textiel in voor nieuwe kleding.

yours truly.jpg
YoursTruly.LisaKonno2.jpg

Lisa Konno is nu haar krachten aan het versterken door met verschillende andere partijen samen te werken. Zo werkt ze met kledingoverschotten van textielinzamelaars, ontwierp ze een vrouwencollectie voor het merk Afriek en had ze een tof project met Karin Vlug - COLLECT - over modulaire jassen.

  

  

Met haar collecties probeert Lisa Konno een bewustwording teweeg te brengen over de slechte werkomstandigheden waar het grootste deel van de kledingarbeiders mee te maken hebben. De boodschap achter de collectie 'For the Workers' moet het publiek die zich erin verdiept aan het denken zetten. Hierbij nam ze de instorting van Rana Plaza als voorbeeld van deze omstandigheden en wist ze ook de filosofie achter het maakproces van haar collectie om te zetten.

recycle.png

Recyclen. De collectie is gemaakt met textieloverschot uit onze mode industrie als grondstof. Door de verschillende verwerkingsmethoden laat Lisa de mogelijkheden zien van stoffen en kledingstukken die normaal vaak op de vuilnisbelt of brandstapel eindigen. 

 


http://www.lisakonno.com