DyeCoo | Martijn van der Kraan

DyeCoo | Martijn van der Kraan

DYE COO | MARTIJN VAN DER KRAAN

Voor het verfproces dat textiel doorgaat, is veel zoet water nodig. Met het zicht op watertekorten in de toekomst moet hier een andere oplossing voor mogelijk zijn. Martijn van der kraan vindt een manier om te verven met hogedruk in plaats van water. Deze manier zorgt voor een enorme besparing van water en daarbij is er ook minder pigment nodig om hetzelfde effect te krijgen. Met deze verfmachine richt hij DyeCoo op.

 

Martijn zoekt tijdens zijn studie aan de TU Delft een oplossing voor het grote water tekort in landen zoals Zuid-Oost Azië. Voor het kleuren van een kilo textiel is honderd liter water nodig en dit is en juist in deze landen worden gigantische hoeveelheden textiel geverfd.  Om de stof goed te verven moet dit schoon water zijn en is dit dus in feite gewoon drink water. Wat Martijn ontwikkeld is een machine die doormiddel van hoge druk een textiel kan kleuren, hier is hooguit alleen stroom voor nodig om zo de CO2 op te kunnen warmen. In zijn machine lost de verf op in 'superkritische' CO2. Superkiritische CO2 instaat bij een hoe temperatuur en hoge druk. Het lijkt op zowel vloeistof als een gas en hierdoor is het perfect om verfpoeder in op te lossen. 

Het proces duurt zo'n twee uur, in deze twee pompt de machine verfpoeder langs elk vezeltje van de stof. In deze machine past honderd liter textiel per keer. Wanneer Martijn en zijn team straks zo ver zijn hopen zij industriële machines te produceren waarin straks rollen passen van zo'n duizend liter. Hoe duurzaam de machine ook is in zijn water verbruik hij verslind een ontzettende grote hoeveelheid aan stroom. De machine moet constant op 120 graden gehouden worden en werkt pas bij een druk van 250 bar. Maar volgende Martijn verbruikt de machine alsnog 25% minder stroom dan de gemiddelde machine die werkt met het verven van textiel met water. In de toekomst denkt Van der Kraan en het bedrijf Feyecon waar hij mee samenwerkt verwacht in de toekomst veel meer van zijn machines te gaan verkopen in de gebieden waar het drinkwater tekort zo hoog is. 

http://www.dyecoo.com

Het verven met water kost honderden liters per rol textiel, dit is drink water. Vaak word dit gedaan in landen waar een enorm tekort aan drink water is. De oplossing die Martijn vind voor dit probleem is het gebruiken van CO2 die hij zo verhit dat het als een vervanger van water kan worden gebruiken. Hierdoor kunnen ontzettende grote hoeveelheden drinkwater bespaard worden.

De machine gebruikt nu een enorm grote hoeveelheid stroom, het moet dus nog aan veel kanten gefinetuned worden. Maar alleen al deze innovatieve ontdekking zorgt ervoor dat er een begin is gemaakt voor een oplossing die uiteindelijk een groot deel van de vervuiling  zou kunnen verhelpen. Veel van het vervuilde water beland nu namelijk in de locale beekjes en verspreiden de verfresten in de omgeving. De stoffen die in het water zweven trekken in onze grond en gaan uiteindelijk in onze gewassen en vee zitten.

Headerfoto : Tomas Monka/Peak Performance