DyeCoo | Martijn van der Kraan

DyeCoo | Martijn van der Kraan

DYE COO | MARTIJN VAN DER KRAAN

Voor het verfproces dat textiel doorgaat, is veel (drink)water nodig. Met het zicht op watertekorten in de toekomst wordt er daarom veel gekeken naar andere oplossingen. Martijn van der Kraan heeft een manier gevonden om te verven met CO2 in plaats van water. En laten we van die stof nu toevallig meer dan genoeg hebben. Deze manier zorgt voor een enorme besparing van water en daarbij is er ook minder pigment nodig om hetzelfde kleureffect te krijgen. Hiermee zette hij zijn bedrijf DyeCoo op.

Martijn zoekt tijdens zijn studie aan de TU Delft een oplossing voor de grote tekorten aan schoon drinkwater in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië. Voor het kleuren van een kilo textiel is gemiddeld zo'n honderd liter water nodig. Daarbij wordt textiel vooral geverfd in de landen waar die watertekorten al zijn. Om de gigantische hoeveelheden textiel is schoon (drink)water nodig om een goed resultaat te krijgen. Daarom ging Martijn op zoek naar een alternatief voor water. Hieruit is het idee van DyeCoo ontstaan. Wat Martijn ontwikkelt is een machine die met onder hoge druk staande CO2 en pigment een textiel kan kleuren. De machine lost de pigment - verf - op in 'superkritische' CO2. Het lijkt op zowel vloeistof als gas en is hierdoor perfect om verfpoeder in op te lossen. Om deze fase van de CO2 te bereiken iervoor wordt de CO2 opgewarmd om de juiste druk in de machine te krijgen.

Het proces duurt zo'n twee uur, in deze twee uur pompt de machine verfpoeder langs elk vezeltje van de stof. In deze machine past honderd liter textiel per keer. Ze hopen dit snel te vergroten naar industriële machines waar rollen van duizend liter in geverfd kunnen worden. De machine is erg duurzaam op het verbruik van water, maar vraagt wel enorm veel energie. De machine moet constant op 120 graden Celsius gehouden worden en het verfproces werkt pas onder een druk van 250 bar. Desondanks verbruikt de machine alsnog 25% minder stroom dan de gemiddelde waterverfmachine die gebruikt wordt in de textielindustrie. De toekomstvisie van DyeCoo en hun samenwerkingspartner Feyecon is dat in de toekomst steeds meer textiel zonder water wordt geverfd. Zeker in de gebieden waar er een tekort aan drinkwater is.

             

 

 

 

 

 

Met deze oplossing zorgt Martijn niet alleen dat drinkwater kan worden gebruikt om te drinken, maar is er ook geen kans op waterverontreiniging door synthetische kleurstoffen. Deze kleurstoffen worden vaak niet goed uit het water gefilterd en worden niet natuurlijk afgebroken omdat ze op olie of chemicaliënbasis zijn. Zo eindigen ze niet alleen in ons drinkwater maar ook in onze grond, gewassen en uiteindelijk in ons vee. Zo zullen we het Chinese gezegde - 'Welke kleur in de mode is zie je aan de kleur van de rivier' - moeten gaan aanpassen.

    

 

 

Op dit moment is de grootste uitdaging van DyeCoo nog het hoge elektriciteitsverbruik. Een goede oplossing hiervoor zou kunnen zijn om de benodigde energie op een groene manier op te wekken.

http://www.dyecoo.com

Headerfoto: Tomas Monka / Peak Performance