CAPSEL | Meike Fleskens

CAPSEL | Meike Fleskens

CASPEL | MEIKE FLESKENS

Waarom kunnen we onszelf niet gebruiken als grondstof? Waarom benutten we niet wat ons lichaam produceert om bij te dragen aan een verandering van de wereldwijde consumptiemaatschappij? Door gebruik te maken van je eigen haar of het haar van geliefden, kan belangrijke emotionele waarde aan een materiaal en product worden toegevoegd. Voor velen is het verliezen van haar een nare ervaring, in deze gevallen bieden de hoofddeksel van Capsel een persoonlijke uitkomst.

Meike begon met het onderzoeken van het ego van de mens. Hoe ontwikkelen we ons ego, wat is de relatie tussen ons ego en ons haar en hoe is onze relatie ten opzichte van haar veranderd over de eeuwen heen. Want wat doe je als je haar uitvalt? Raak je dan ook een deel van je ego kwijt? Veel mensen komen in aanraking met haaruitval door ouderdom of ziekte. Meike ging met dit gegeven en dit materiaal aan de slag. Ze experimenteerde met haar om er onder andere mutsen kan breien. Zo kan je dit deel van je imago en je ego alsnog op je eigen hoofd dragen. Ze vervilt het mensenhaar tot een lap of muts, of spint er garens van om mee te breien.  Mensenhaar als grondstof voor materiaal als garens en textiel is duurzaam en voegt persoonlijkheid en identiteit toe aan de stof. Dit zijn belangrijke kwaliteiten voor textiel in een tijd waarin we bewust om moeten gaan met materiaal en het gebruik hiervan.

Capsel - Meike Fleskens  | Van lang haar naar muts in drie foto's - Foto's door:  Meike Fleskens

Capsel - Meike Fleskens | Van lang haar naar muts in drie foto's - Foto's door: Meike Fleskens

Meike groeit op in Eindhoven maar vertrekt naar Arnhem om daar modevormgeving te studeren aan Artez. In deze studie miste ze de relatie naar het publiek waar je voor maakt en ze besloot te gaan reizen. Bij thuiskomst wist ze dat Artemis - Bachelor Allround Styling and Design - haar volgende bestemming zou worden. Haar stage bij byBorre en het schrijven van haar scriptie voor het TextielMuseum hebben haar het meest gevormd. Uiteindelijk studeert Meike af met een serie textiel-trendboeken waarin de egocentrische houding van de mens ten aanzien van mode en textiel centraal staat.

"Langzamerhand worden we ons bewust van de nadelen van de massaproductie en overconsumptie. Door textiel persoonlijker te maken en er een verhaal aan vast te plakken hoop ik de gebruiker bewust te maken van dat wat hij of zij draagt en daarmee weer uitdraagt."

Een van de textiel-trendboeken gaat over de prehistorie, hierin lees je terug over een tijd waarin lichaamsbeharing gezien werd als een rijkdom. Ze benadrukt hiermee het grote verschil met onze relatie met haar in deze tijd, waar we - zeker als vrouwen - deze beharing het liefst meteen wegscheren. 

recycle.png

Als materiaal gebruiken we een grondstof die anders vaak verloren gaat. Meike zorgt er met haar project voor dat we kunnen recyclen wat wij normaal weg gooien. Iets wat je altijd bij je draagt wordt opnieuw ingezet om iets nieuws van te maken. Deze vorm kom je niet vaak tegen, meestal gebruik je een materiaal dat komt vanuit natuurlijke of dierlijke grondstof in plaats van menselijke.

sociaal.png

Met Capsel verwerkte Meike ook haar eigen ervaring met haarverlies en wat dit doet met je ego en eigenwaarde. Met dit project hoopt ze ook een sociale toepassing te vinden, bijvoorbeeld voor mensen die een chemokuur moeten ondergaan en daardoor hun haren zullen verliezen. Door zelf de keuze te maken om het haar eraf te halen en opnieuw in te zetten kunnen ze op een krachtige manier omgaan met hun haarverlies en het bij zich blijven dragen. Haar heeft een grote persoonlijke waarde en deze kan op allerlei verschillende manieren ingezet worden.

 


 

We zijn in onze maatschappij zoveel met ego bezig, het is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. We meten ons met anderen, zeker door alle positieve en goeie berichten waar we constant mee geconfronteerd worden op social media. Het is ingewikkeld je bewust te worden van dit ego. Meike probeert met dit project mensen stil te laten staan bij hun ego en wat ego betekent ten opzichte van wat je draagt en uitdraagt met kleding en accessoires. Hierbij doelt ze ook op het ego ten opzichte van anderen in de industrie. Hoe we onze levens boven die van degenen plaatsen die onze kleding en producten maken. Ook hier hoopt ze een bewustwordingsproces in gang te brengen.

Wil je meer weten over Meike, haar beweegreden en visie op het modesysteem. Kijk dan hier het interview dat we met haar deden.

me-ik.com